Owoce egzotyczne – lecznicze właściwości

Owoce egzotyczne – lecznicze właściwości

Owoce egzotyczne są nie tylko niezwykle dekoracyjne i smaczne. Urozmaicają nasz jadłospis, a ponadto wiele z nich zawiera cenne składniki odżywcze, nierzadko mają też wyraźne działanie lecznicze. W krajach, z których pochodzą, bywają wysoko cenione w lecznictwie ludowym. Ananas (Anana

Owoce egzotyczne są nie tylko niezwykle dekoracyjne i smaczne. Urozmaicają nasz jadłospis, a ponadto wiele z nich zawiera cenne składniki odżywcze, nierzadko mają też wyraźne działanie lecznicze. W krajach, z których pochodzą, bywają wysoko cenione w lecznictwie ludowym.

Ananas (Ananas comosus)

Dzięki zawartości bromelainy, czyli enzymu rozkładającego białko, ananas wspomaga trawienie, a ponadto działa na organizm oczyszczająco i moczopędnie, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. Częste jadanie ich zaleca się również w stanach zapalnych jelit. Ananasy pobudzają pracę trzustki, są też pomocne w rozpuszczaniu kamieni nerkowych i żółciowych, zakrzepów, zapobiegają osteoporozie i przyspieszają gojenie złamań. Wspierają walkę organizmu z infekcjami, gdyż mają właściwości anty- bakteryjne i antywirusowe.

Awokado (Persea americana)

Owoce zawierają znaczne ilości tłuszczów (nawet do 30%), ale w zdecydowanej większości są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wyraźnie obniżają zawartość cholesterolu, a tym samym zapobiegają chorobom serca i układu krążenia oraz schorzeniom reumatycznym. Miąższ owocu o konsystencji kremu chroni żołądek przez nadmiernym zakwaszeniem.

Awokado zawiera również glutation, silny przeciwutleniacz.

Obfitość witamin (prowitaminy A beta--karotenu oraz witaminy z grupy B, C, E, D i PP), a także białek sprawia, że awokado jest bardzo pożywne. Z tych względów częste jego jadanie zaleca się osobom wątłym, nerwowym oraz dorastającej młodzieży. Jadalny jest również olej awokado, ale używa się go przede wszystkim przy wyrobie kosmetyków, gdyż bardzo łatwo wnika w skórę, nadając jej gładkość.

Daktyl (Phoenix dactylifera)

Owoce daktyli mają wysoką wartość energetyczną. Zawierają około 70% cukrów, znaczne ilości potasu, wapnia, fosforu i żelaza, ale mało witamin. Znajdują się w nich również związki aspirynopodobne.

Odwar z dojrzałych owoców zaleca się przy leczeniu astmy, bólu gardła i kataru oraz jako środek wykrztuśny. W lecznictwie ludowym Wschodu daktyle to popularny środek wzmacniający przy wyniszczających chorobach. Bardzo szybko dostarczają energii wyczerpanemu organizmowi. Ze względu na wysoką zawartość błonnika działają lekko przeczyszczająco. Przeciwwskazaniami do spożycia daktyli są: cukrzyca, skłonność do otyłości, a także nieżyty żołądka i kolki żołądkowe.

Według doniesień amerykańskich naukowców suszone daktyle zmniejszają zachorowalność na raka trzustki.

Od najdawniejszych czasów kobiety w krajach arabskich z pąków liści i z kwiatów tych owoców z dodatkiem drożdży wytwarzały tzw. „serek palmowy”. Stosowały go zarówno zewnętrznie, w formie kremu do twarzy i ciała, jak i wewnętrznie. Spożywany w niewielkich ilościach znakomicie odżywiał cały organizm, poprawiając przy tym urodę.

Figa (Ficus carica)

Nawet świeże figi zawierają dużo cukrów, ale po ususzeniu owoców znajduje się go w nich 2–3 krotnie więcej (głównie fruktozy i glukozy oraz niewielkie ilości sacharozy). Są w figach również witaminy, makro- i mikroelementy (głównie jod) oraz kwasy organiczne (głownie cytrynowy, oksalowy, a także jabłkowy).

Ze względu na znaczne ilości potasu i żelaza jadanie fig zaleca się przy schorzeniach serca i nerek, a także przy niedokrwistości na tle niedoboru żelaza. Owoce te mają przy tym właściwości moczopędne, łagodnie przeczyszczające i napotne. Odwar z fig z dodatkiem świeżego mleka jest skutecznym środkiem przeciwdziałającym zaparciom, zwłaszcza u dzieci. Przy zaparciach u dorosłych zaleca się spożywanie suszonych, namoczonych w oliwie fig (na czczo, na pusty żołądek). Napar z owoców lub liści figowych wzmacnia odporność organizmu po ciężkich chorobach.

W medy

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.