Dieta dr Budwig

Dieta dr Budwig

Dieta dr Budwig wg J. Górnickiej i B. Zwolińskiej-Kańtoch Pasta: miksujemy przez 5 minut 6-8 łyżek oleju lnianego z 12 i 1/2 dag twarożku oraz małym kubkiem jogurtu naturalnego. Doprawiamy miodem lub pieprzem (zwykłym bądź cayenne). Pastą na słodko można polewać owoce, kisiel

Dieta dr Budwig

wg J. Górnickiej i B. Zwolińskiej-Kańtoch

Pasta: miksujemy przez 5 minut 6-8 łyżek oleju lnianego z 12 i 1/2 dag twarożku oraz małym kubkiem jogurtu naturalnego. Doprawiamy miodem lub pieprzem (zwykłym bądź cayenne). Pastą na słodko można polewać owoce, kisiel, należy ją jeść z utartym jabłkiem lub muesli. Przyprawioną na ostro można polewać sałatki, jeść z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Pacjent powinien zjadać codziennie 6-8 łyżek pasty.

Pierwszy dzień diety

Poza pastą oraz dużą szklanką świeżo zmielonego siemienia lnianego ze świeżo wyciśniętymi sokami owocowymi, niczego nie jemy. Tę porcję zjadamy w ciągu dnia, dzieląc ją na części. W przypadku ciężko chorych soki zastępujemy winem musującym lub szampanem, które są wysokoenergetyczne.

Kolejne dni diety

Godz. 7.00 – śniadanie: 2 duże łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego, zmieszanego z letnim jogurtem lub maślanką.

Godz. 8.00: muesli naturalne z dodatkiem

2 dużych łyżek oleju lnianego, miodu, świeżych sezonowych lub suszonych owoców oraz orzechów. Przed posiłkiem można także wypić szklankę herbaty bez cukru (czarnej, zielonej, czerwonej). Po jedzeniu przez pół godziny nic nie pijemy.

Godz. 10.00 – drugie śniadanie: szklanka soku z marchewki, selera, buraka, jabłka.

Godz. 12.00 – obiad: sałatka z kapusty, sałaty zielonej, marchewki, rzepy, kalarepki, kalafiora polana pastą lub doprawiona octem jabłkowym, miodem, czosnkiem, szczypiorkiem, koperkiem albo natką.

Na gorąco: warzywa albo ziemniaki gotowane na parze, albo brązowy ryż, kasza gryczana, jaglana z dodatkiem pasty lub domowym majonezem (2 duże łyżki oleju lnianego miksujemy z 2 łyżkami mleka, 2 łyżkami jogurtu naturalnego, doprawiamy octem jabłkowym, sokiem z cytryny, musztardą, ale bez octu spirytusowego). Potrawy doprawiamy kminkiem, ziołami.

Deser: świeże owoce, inne niż te jedzone podczas śniadania, polane pastą z miodem.

Godz. 16.00 – podwieczorek: mała lampka wina musującego lub świeżo wyciśnięty sok owocowy z 1-2 łyżeczkami świeżo zmielonego siemienia lnianego.

Godz. 18.00 – kolacja: gorący posiłek na bazie kaszy gryczanej, płatków owsianych i sojowych w zupie, z dodatkiem pasty.

Jemy bardzo wolno, a między potrawami zachowujemy 10 minut przerwy.

Ważne: dietę należy wprowadzać powoli, etapami, zaczynając od 1-2 łyżek pasty dziennie, stopniowo zwiększając jej ilość. Również p

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.