Lecznicze działanie diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej

Dr Ewa Dąbrowska, lekarz medycyny, zaczęła badania nad swoją dietą około 20 lat temu. Zainspirowały ją tradycyjne posty pozbawione białka i tłuszczu zwierzęcego. Kierując się dodatkowo wynikami badań prowadzonych w krajach Europy Zachodniej i na Ukrainie, opracowała zasady głodówki działającej leczniczo na organizm. Dzięki niej walkę z chorobą wygrało już kilka osób cierpiących m.in. na nowotwory i stwardnienie rozsiane.

Większość z nas nie jest świadoma, w jak wysokim stopniu nasze zdrowie uzależnione jest od odpowiedniej diety. Prawie wszystkie choroby da się też żywnością wyleczyć. Niestety, coraz częściej ulegając reklamom, sięgamy po produkty wysoko przetworzone, pełne środków chemicznych negatywnie wpływających na nasze zdrowie. W supermarketach nic nie jest wolne od zanieczyszczeń, od mięs po warzywa. A rzadko kto zagląda do sklepików z żywnością ekologiczną lub samodzielnie uprawia ogródek. Łatwość, z jaką przychodzi nam zdobycie ulubionych, często niezdrowych przekąsek, skłania do nadmiernej konsumpcji, która wpędza nas w otyłość i sprowadza na nas coraz to nowe schorzenia. Do pogorszenia stanu rzeczy przyczynia się też brak ruchu. Stajemy się coraz bardziej ociężali, zmęczeni i przygnębieni. Brakuje nam energii,

ponieważ poza nadmierną liczbą kilokalorii dostarczamy jeszcze organizmom zupełnie „martwego jedzenia”.

Główna zasada diety warzywno-owocowej polega właśnie na dostarczeniu organizmowi minimalnej ilości energii (do 800 kcal dziennie) przy maksymalnej ilości witamin, minerałów i enzymów. Dzięki temu zostaje uruchomione zastępcze odżywianie wewnętrzne, zwane drugim programem energetycznym, co pozwala enzymom, witaminom i minerałom wymieść z naszego organizmu nagromadzone tam zbędne produkty przemiany materii i rozpocząć proces samoleczenia. Pomimo przyjmowania tak niewielkiej ilości kilokalorii nie odczuwa się głodu, ponieważ mózg przeprogramowuje się na jego nieodczuwanie. Pomocny w tej sytuacji okazuje się także błonnik, który wypełnia żołądek, dając uczucie sytości i zapewniając odpowiednią ilość masy kałowej, na której pracują jelita.

Mechanizm działania głodówki polega przede wszystkim na tym, że wykorzystując własne zapasy w postaci tłuszczu, złogów czy różnych form zdegenerowanego białka (np. guzy nowotworowe), organizm musi wyprodukować energię potrzebną do odżywienia mózgu i reszty organów. Tak można w bezinwazyjny sposób pozbyć się wszelkiego rodzaju złośliwych i niezłośliwych guzków, narośli, problemów skórnych (organizm potrafi „zjeść” nawet wieloletnie blizny) czy wrzodów.

Przebadaliśmy 40 osób z chorobą wieńcową – mówi dr Dąbrowska. – W czasie pobytu na diecie we krwi podniósł się im znacznie cholesterol. Poziom wzrósł, bo cholesterol był wypłukiwany z naczyń! Niedługo potem spadał i wracał zupełnie do normy. I ci ludzie zdrowieli. Tak szybko i tak prosto! Szybko, bo pierwsze efekty można zauważyć już po kilku dniach.

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.