Moda na zdrowe odżywianie trwa. Testujemy najróżniejsze diety, która z nich jest najwłaściwsza? O zdrowym odżywianiu z profesor Małgorzatą Kozłowską-Wojciechowską rozmawia Klara Osanik.
Pani profesor, sezonowe produkty smaczne i zdrowe, prawda czy mit?
– Prawda, jedzenie mandarynek w czerwcu w Polsce wydaje się śmieszne, kiedy mamy takie bogactwo naszych rodzimych owoców. Mimo że, np. jabłka mamy dostępne przez cały rok, to przecież inaczej smakują te świeże prosto z drzewa, a inaczej smakują jabłka w styczniu, po tym, jak są przechowywane. Zachęcam, żeby jak najwięcej jeść owoców w czasie sezonowej obfitości. Truskawki, jagody, czereśnie, wiśnie, agrest, porzeczki, morele… Tylko żeby nie przesadzać, bo trzeba pamiętać, że owoce zawierają dużo cukrów. Kilogram czereśni i truskawek dziennie to na pewno nie jest rozsądne rozwiązanie, mimo że są bardzo zdrowe. Owoce są boga...