Róża - dla zdrowia

Chciałabym dodać do przepisów Pani Teresy z Zakopanego kilka, przepisów dzięki którym nasze podniebienie może znaleźć się w siódmym niebie. Grażyna z Warszawy DLA ZDROWIA Syrop z płatków 50 g umytych płatków zalać w słoju litrem wrzątku z dodatkiem 3 dag kwasku cytry

Chciałabym dodać do przepisów Pani Teresy z Zakopanego kilka, przepisów dzięki którym nasze podniebienie może znaleźć się w siódmym niebie.

Grażyna z Warszawy


DLA ZDROWIA

Syrop z płatków

50 g umytych płatków zalać w słoju litrem wrzątku z dodatkiem 3 dag kwasku cytrynowego, przykryć i odstawić na dobę. Przelać płyn przez gazę, odciskając płatki. Wsypać 60 dag cukru i gotować przez 15 minut. Ostudzić i przelać do butelek. Pić po kieliszku dziennie przy przeziębieniu i kaszlu.

Eliksir na wzmocnienie

3 łyżki umytych płatków róży i 3 łyżeczki nasion kopru gotować przez 10 minut w 2 szklankach wody. Odcedzić, przestudzić. Pić codziennie po 2 szklanki.

Herbatka na uspokojenie i pleśniawki

Łyżkę suszonych płatków zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem przez 10 minut, odcedzić, dodać łyżeczkę miodu. Pić 2 razy dziennie przy przeziębieniu, kaszlu oraz by złagodzić napięcie nerwów. Przy pleśniawkach dobrze jest pędzlować naparem jamę ustną.

Syrop przeciw przeziębieniu i grypie

100 g płatków róży zalać 3 szklankami wrzątku i odstawić na 24 godziny. Odcedzić, dodać 100 g cukru, zagotować, mieszając. Zebrać pianę. Przelać do butelki, przechowywać w chłodnym miejscu. Zażywać 2 razy dziennie po łyżce (dzieci po łyżeczce).

Miód różany uodparniający organizm

250 g płatków róży zalać litrem wrzątku, przykryć i odstawić na 12 godzin. Odcedzić i dodać do płynu 750 g miodu pszczelego. Gotować, póki się nie wytworzy gęsty syrop. Przełożyć go do czystego słoika.

Zjadać 5 łyżeczek dziennie.

Płyn do płukania gardła

Łyżeczkę płatków róży (francuskiej, stulistnej lub dzikiej) zalać szklanką gorącej wody, odstawić pod przykryciem na 10 minut, odcedzić. Otrzymanym płynem płukać gardło kilka razy dziennie.


Przetwory z owoców i liści

Różany nektar na wzmocnienie

Łyżkę stołową rozdrobnionych, suchych owoców róży zalać w emaliowanym naczyniu szklanką wody o temperaturze pokojowej i ogrzewać prz

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.