Zimowa herbatka

Zimowa herbatka

Klimat w Polsce jest chłodny, a zimą nawet mroźny, nic więc dziwnego, że z przeziębieniami mamy problemy nie od dziś. Stąd ludzie mieszkający na tym terenie znali i cenili herbatki rozgrzewające, które popijali od jesieni do wiosny, by wychłodzonym organizmom dodać energii do życia i do pracy, by wzmocnić nerwy, a także poprawić stan umysłu, anemicznego z powodu braku słońca.

Wybitna, przedwojenna znawczyni ziół, hrabina Anna Potocka z Działyńskich uwielbiała popijać zimową herbatkę z macierzanki i geranium, która, jak mówiła, wzmacnia ciało i krzepi ducha.

Dlaczego owa herbatka jest taka zdrowa? Bowiem macierzanka to kochanka słońca i cudownie rozgrzeje organizm, a geranium, inaczej anginka, to domowa mistrzyni w skutecznej walce z wirusami i złośliwymi bakteriami, których niestety o tej porze roku nie brakuje. Poza tym anginka jest śliczną, wesolutką panienką – jej południowy uśmiech potrafi wnieść do naszych zimowych, posępnych organizmów wiele radości, zapewni pogodę ducha i uchroni przed depresją.

Według “Po zdrowie z ziołami” Stefanii Korżawskiej, autorki wielu ciekawych książek na temat zdrowia i życia zgodnie z naturą.

Przepis

Herbatka zimowa, rozgrzewająca:

ziele macierzanki 50 g, garść suszonych, drobno pokruszonych listków geranium.  Zioła wymieszać, l łyżkę zalać l szklanką wrzącej wody, zagotować, parzyć pod przykryciem 15 minut, przecedzić, dodać łyżeczkę miodu lub soku malinowego. Popijać bardzo ciepłą w ciągu dnia zamiast zwykłej herbaty. Pyszna i niezwykle zdrowa.

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.