• Rzeżucha  – nie tylko na Wielkanoc…

    Rzeżucha – nie tylko na Wielkanoc…

    Rzeżucha bywa ozdobą wielkanocnego stołu, często przystrajana żółtymi kurczaczkami i pisankami. Jest dodatkiem do potraw świątecznych. Wysiewamy ją na święta, ale powinniśmy spożywać przez cały rok. Roślinka ta jest skarbnicą witamin oraz składników mineralnych. Pisaliśmy o niej wielokrotnie, ale...
  •    Cebula

    Cebula

    Cebula posiada specyficzny smak i aromat, jest niskokaloryczna, ale ciężkostrawna. Wyciska z oczu łzy, zawiera jednak cenne dla naszego zdrowia składniki. Pomaga zapobiegać wielu chorobom, mi.in. cukrzycy, miażdżycy i nie tylko…
  • Kuchnia  Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    Teoria Pięciu Elementów wywodzi się z koncepcji yin–yang i opiera się na założeniu, że we wszystkim, co istnieje, można rozróżnić pięć aspektów: WODY, DRZEWA, OGNIA, ZIEMI i METALU.
  • Dieta wegańska odchudza najlepiej

    Dieta wegańska odchudza najlepiej

    Osoby przestrzegające diety wegetariańskiej, a w szczególności weganie stroniący od wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego, tracą kilogramy znacznie szybciej niż osoby na innych dietach zorientowanych na odzyskanie prawidłowej masy ciała.
  • Dobowy zegar organów

    Dobowy zegar organów

    Na nasze samopoczucie i upodobania kulinarne mają wpływ nie tylko cykliczne zmiany pór roku. W cyklu dobowym, zgodnie z dobowym Zegarem Organów, przez dwie kolejne godziny główne organy wewnętrzne rosną w siłę, a następnie przekazują swój potencjał dalej, do następnych organów wenętrznych....
  • Kuchnia Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    Wczesną wiosną obserwujemy w całej przyrodzie silny ruch w górę; takie cechy ma powracające po zimowym uśpieniu yang, które z gwałtownością pioruna budzi wszystko do życia i wzrostu.Późna wiosna ma z kolei cechy yin; właściwości łagodnego wiatru, który przenika i dociera wszędzie. Osoby obdarzone en..
  • Wegetariańskie pasty, pasztety i kotlety

    Wegetariańskie pasty, pasztety i kotlety

    Wegetariańskie pasty do chleba i pasztety to łatwe w przygotowaniu potrawy, niewymagające skomplikowanych zabiegów. Są to dania błyskawiczne, które powinniśmy robić w niewielkich ilościach, bo nie zawierają konserwantów i nie można ich zbyt długo przechowywać. Wegetariański paszte
  • Warzywa i dzikie zioła na talerzu

    Warzywa i dzikie zioła na talerzu

    Zupa wiosenna 2 cebule, 2 marchewki, połowę białej rzodkwi, l mały zielony ogórek, rzodkiewki i listki rzodkiewek, 2 żółtka lub 2 łyżki śmietanki (ewentualnie mleko sojowe). Cebulę kroimy w paski, marchew w zapałki, białą rzodkiew w ćwiartki. Zalewamy wodą i gotujemy 15 min
  • Warzywna profilaktyka

    Warzywna profilaktyka

    Naukowcy wciąż szukają sposobów, by chronić ludzkość przed trapiącymi ją chorobami. Najnowsze odkrycia wskazują jednak, że działania profilaktyczne można prowadzić nawet we własnej kuchni, bo warzywa są medykamentami. Badania wielu zespołów naukowych jasno dowodzą, że naj
  • Bez mięska proszę

    Bez mięska proszę

    Wegetarianizm. Ma wielu zwolenników, chyba jeszcze więcej przeciwników. Wegetarianami są Dustin Hoffman, Julia Roberts, Tina Turner, z polskich gwiazd Marek Kondrat, Olga Bończyk, Kora, Ewa Bem i Krystyna Kofta. Z mięsa zrezygnowało tysiące ludzi, kierując się względami etycznymi lu
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.