• Kuchnia  Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    Teoria Pięciu Elementów wywodzi się z koncepcji yin–yang i opiera się na założeniu, że we wszystkim, co istnieje, można rozróżnić pięć aspektów: WODY, DRZEWA, OGNIA, ZIEMI i METALU.
  • Dobowy zegar organów

    Dobowy zegar organów

    Na nasze samopoczucie i upodobania kulinarne mają wpływ nie tylko cykliczne zmiany pór roku. W cyklu dobowym, zgodnie z dobowym Zegarem Organów, przez dwie kolejne godziny główne organy wewnętrzne rosną w siłę, a następnie przekazują swój potencjał dalej, do następnych organów wenętrznych....
  • Kuchnia Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    Wczesną wiosną obserwujemy w całej przyrodzie silny ruch w górę; takie cechy ma powracające po zimowym uśpieniu yang, które z gwałtownością pioruna budzi wszystko do życia i wzrostu.Późna wiosna ma z kolei cechy yin; właściwości łagodnego wiatru, który przenika i dociera wszędzie. Osoby obdarzone en..
  • Polacy jedzą za mało ryb!

    Polacy jedzą za mało ryb!

    Zaledwie 8% Polaków spożywa dwie porcje ryb tygodniowo lub więcej1. To zdecydowanie za mało, by dieta była bogata w kwasy omega-3. Najczęściej kupujemy ryby tanie, łatwo dostępne i przetworzone. O tym, jakie gatunki ryb są najlepsze, jak rozpoznać świeżą rybę, z Agnieszką Piskałą, specjalistką ds. ż...
  • Kuchnia Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    Tradycyjna medycyna chińska to przede wszystkim profilaktyka. W starożytnych Chinach lekarz opiekował się grupą ludzi, na przykład wioską, i osoby znajdujące się pod jego opieką płaciły mu pieniądze tak długo, jak długo były zdrowe. W chwili, kiedy ktoś z jego podopiecznych zachorował, wywieszał fla...
  • Któż nie chciałby być zdrowym i szczęśliwym

    Któż nie chciałby być zdrowym i szczęśliwym

    Jest to realny stan, ale w świecie duchowym, gdyż materialny świat uchodzi za pełen nieszczęść. Kościół katolicki zapewnia nas, że jesteśmy stworzeni na wzór i podobieństwo Boga, zaś Wedy, najstarsze księgi świata sprzed 5000 lat, podają, że możemy w 80% zrealizować cechy KRISNY, którymi są: piękno,...
  • Kuchnia Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    W czasie późnego lata i wczesnej jesieni warto wykorzystać w kuchni sezonowe owoce, warzywa i grzyby.
  • Kuchnia Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    LATO – PRZEMIANA OGNIA – w tradycji chińskiej zostało nazwane Wielkim Yang, bo jest to okres, w którym ciepło rozchodzi się wszędzie i zajmuje całą przestrzeń.
  • Kuchnia Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    W maju pojawiają się już sałata gruntowa, szparagi, rabarbar, truskawki i pełna skarbów majowa pokrzywa... Nie powinno ich zabraknąć na waszym stole.
  • Potrawy wiosenne i świąteczne

    Potrawy wiosenne i świąteczne

    Wiosną obserwujemy w przyrodzie silny ruch yang w górę; kiełkują ziarna, które z ogromną siłą przebijają ziemię i przekształcają się w zielone rośliny.
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.