Warzywna profilaktyka

Naukowcy wciąż szukają sposobów, by chronić ludzkość przed trapiącymi ją chorobami. Najnowsze odkrycia wskazują jednak, że działania profilaktyczne można prowadzić nawet we własnej kuchni, bo warzywa są medykamentami. Badania wielu zespołów naukowych jasno dowodzą, że naj

Naukowcy wciąż szukają sposobów, by chronić ludzkość przed trapiącymi ją chorobami. Najnowsze odkrycia wskazują jednak, że działania profilaktyczne można prowadzić nawet we własnej kuchni, bo warzywa są medykamentami.

Badania wielu zespołów naukowych jasno dowodzą, że najpospolitsze warzywa obecne w każdej kuchni zawierają substancje działające leczniczo. Generalnie, dieta mocno wzbogacona roślinami lub na nich oparta chroni człowieka przed zapadaniem na wiele chorób.

Niejeden ekspert zachwala dietę wegetariańską jako sposób na życie w zdrowiu. Kolejnego argumentu w tej sprawie dostarczyły wyniki badań naukowców ze szwedzkiego Instytutu Karolińskiego, opublikowane w listopadzie 2008 roku. Uczeni pracujący pod kierunkiem dr. Johana Frostegarda przeanalizowali związek diety wegetariańskiej z zachorowaniami na gościec przewlekły postępujący (GPP). Badania te prowadzono w ramach międzynarodowego programu naukowego finansowanego przez UE, mającego na celu opracowanie szczepionki przeciwko miażdżycy, którą szczególnie zagrożone są osoby chorujące na gościec.

Uczeni z Instytutu Karolińskiego ustalili, że chorzy na gościec przewlekły postępujący powinni wykreślić ze swojej diety produkty zawierające tak zwany zły cholesterol (LDL). Podstawę dla takiego wniosku stanowią wyniki eksperymentów żywieniowych przeprowadzonych z osobami chorymi na gościec, na których przetestowano oddziaływanie bezglutenowej wegetariańskiej diety.

W organizmie chorego na GPP następuje m.in. przyspieszony proces wapnienia naczyń krwionośnych, co prowadzi do poważnych następstw zdrowotnych. Po trwającym rok eksperymencie okazało się, że u chorych na GPP, którzy stosowali nową dietę, objawy choroby znacząco złagodniały. Dzięki wegetariańskiej diecie w krwi badanych osób doszło do podwyższenia poziomu przeciwciał określanych jako „anty-PC”, zwalczających zły cholesterol LDL i przeciwdziałających wapnieniu naczyń krwionośnych. Nie wykazano też żadnych skutków ubocznych nowej diety.

– Tego typu dieta ma nie tylko pozytywny wpływ na GPP, ale i ogranicza zagrożenie chorobami układu krążenia i serca – oświadczył dr Frostegard w wypowiedzi dla mediów. – Niestety, jest to bardzo radykalna i trudna do utrzymania dieta, ale jeśli chorzy na GPP zechcą ją stosować, to wnioskując z naszych doświadczeń, przyniesie im to wymierną korzyść.

Pociechą dla tych, którzy chcą być zdrowi, ale nie zamierzają rezygnować z dań mięsnych, są ustalenia innych badaczy. Eksperci z wielu ośrodków naukowych wskazują bowiem, że w odżywianiu nie trzeba od razu stawiać na radykalizm, by osiągnąć pozytywne skutki. Wystarczy często, a przy tym świadomie, sięgać po to, co zwykle i tak trafia do naszej kuchni – po pospolite warzywa, na przykład brokuły.

Według opublikowanych pod koniec grudnia 2008 roku wyników badań zespołu uczonych z amerykańskiej John Hopkins School of Medicine, brokuły korzystnie wpływają na stan płuc człowieka.

Należą generalnie do najzdrowszych warzyw, bo zawierają substancje pomagające zwalczać c

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.