Warzywa i dzikie zioła na talerzu

Zupa wiosenna 2 cebule, 2 marchewki, połowę białej rzodkwi, l mały zielony ogórek, rzodkiewki i listki rzodkiewek, 2 żółtka lub 2 łyżki śmietanki (ewentualnie mleko sojowe). Cebulę kroimy w paski, marchew w zapałki, białą rzodkiew w ćwiartki. Zalewamy wodą i gotujemy 15 min


Zupa wiosenna

2 cebule, 2 marchewki, połowę białej rzodkwi, l mały zielony ogórek, rzodkiewki i listki rzodkiewek, 2 żółtka lub 2 łyżki śmietanki (ewentualnie mleko sojowe).

Cebulę kroimy w paski, marchew w zapałki, białą rzodkiew w ćwiartki. Zalewamy wodą i gotujemy 15 minut, po czym dodajemy pokrojonego zielonego ogórka i rzodkiewkę. Gotujemy 2 minuty, solimy. Na koniec wrzucamy posiekane listki młodej rzodkiewki. Zupę można zaciągnąć żółtkiem lub śmietaną (albo mlekiem sojowym).

Zupa z liści marchwi

Liście młodej marchwi – dowolna ilość, 1 I bulionu warzywnego 2 łyżki oleju sezamowego, sok z cytryny (do smaku, niekoniecznie), sos sojowy.

Liście marchwi wypłukać, drobno pokroić i poddusić na oleju sezamowym, wlać bulion i gotować 5–10 minut. Doprawić solą i sokiem z cytryny (niekoniecznie) oraz sosem sojowym.

Zupa z pokrzywy

2 garście pokrzyw (szczytowe i pierwsze liście), 2 cebule, 1 I wody, liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy do smaku, 2–3 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki oleju.

Cebulę poddusić na oleju. Pokrzywy wypłukać, ostatni raz w osolonej wodzie. Na wodę wrzucić płatki, podduszoną cebulę oraz przyprawy. Gotować 20 minut, po czym wrzucić pokrojone pokrzywy i gotować 3–5 minut. Dodać sos sojowy do smaku. Zmiksować. Podawać z prażonym słonecznikiem i z grzankami. Można do zupy dodać czosnek.

Zupa jarzynowa z ciecierzycą

2 szklanki pokrojonych warzyw (brokuły, dynia, marchew, kabaczek, ziemniaki), sos shoyu, szklanka ugotowanej ciecierzycy, masło sklarowane, tymianek, koperek, 2 łyżki płatków owsianych.

Warzywa podsmażyć na maśle, zalać wodą, dodać płatki owsiane i gotować 20 minut. Dodać ugotowaną ciecierzycę oraz sól i przyprawy. (Od redakcji – polecana dla wkuwających przed egzaminami).

Zupa jarzynowa z amarantusem

2 szklanki pokrojonych dowolnych warzyw (marchew, por, cebula, kalafior, seler), 4–5 łyżek nasion amarantusa, sól, liść laurowy, ziele angielskie, bazylia, sos sojowy.

Warzywa zalać wodą i dodać amarantus. Gotować 25 minut, wrzucić przyprawy.

Zupa jarzynowa

z kaszą jaglaną1 marchew, 1 por, 20 dag fasolki szparagowej, 10 dag kapusty białej, 1 pietruszka, 4 łyżki kaszy jaglanej, 1 żółtko, sól, pieprz, 1 łyżka sklarowanego masła, koperek, 2 pomidory (niekoniecznie), sos sojowy do smaku.

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.