Wegetariańskie pasty, pasztety i kotlety

Wegetariańskie pasty do chleba i pasztety to łatwe w przygotowaniu potrawy, niewymagające skomplikowanych zabiegów. Są to dania błyskawiczne, które powinniśmy robić w niewielkich ilościach, bo nie zawierają konserwantów i nie można ich zbyt długo przechowywać. Wegetariański paszte

Wegetariańskie pasty do chleba i pasztety to łatwe w przygotowaniu potrawy, niewymagające skomplikowanych zabiegów. Są to dania błyskawiczne, które powinniśmy robić w niewielkich ilościach, bo nie zawierają konserwantów i nie można ich zbyt długo przechowywać.

Wegetariański pasztet możemy zrobić ze wszystkiego, na przykład z resztek ziemniaków, warzyw, soczewicy czy fasoli. Wystarczy zagęścić warzywa kaszą jaglaną, płatkami owsianymi, mączką z prażonego sezamu i pestek czy też tartą bułką i dodać odpowiednie przyprawy.

Tego typu dania mogą się znaleźć na każdym stole, nie tylko u wegetarian. Serdecznie wszystkim polecam.

Pasta z oliwkami i fetą

O – łyżka świeżego lub łyżeczka

suszonego koperku

Z – łyżeczka oliwy, garstka prażonych pestek dyni i słonecznika

M – kilka listków świeżej bazylii i rozmarynu, 1 ząbek czosnku

W – szczypta soli, łyżka fety

D – kilka kropel Aceto Balsamico

Posiekać koperek, dodać oliwę, uprażone pestki, zmiksować blenderem. Dodać czosnek, bazylię, rozmaryn, fetę, kilka kropel Aceto Balsamico, zmiksować.

Pasta z zielonym groszkiem

do faszerowanych jajek lub kanapek

Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek, przekroić na połówki, wydrążyć żółtka, przygotować farsz:

Z – łyżka majonezu, żółtka jajek ugotowanych na twardo, szklanka ugotowanego zielonego groszku, lub odcedzony groszek z puszki

M – szczypta czarnego pieprzu, garstka świeżego oregano

W – sól

Zmiksować.

Gotową masę nakładamy „czubato” na połówki jajek, dekorujemy, na przykład: plasterkami rzodkiewki, czarnymi oliwkami, kawałkami kiszonej papryki lub plasterkami ogórka.

Pasta z fasolą i orzechami

O – garść włoskich orzechów

Z – łyżka majonezu, garstka rodzynek

M – szczypta imbiru

W – szklanka ugotowanej fasoli sałatkowej, szczypta soli

D – garść suszonych żurawin

Zmiksować.

Pasta do chleba lub farsz do naleśników z suszonych grzybów

O – szklanka wrzątku, laurowy listek

Z – garść suszonych grzybów

Zagotować wodę, dodać laurowy listek, suszone grzyby. Ugotować grzyby, odcedzić, grzyby przeznaczyć do farszu, a wywar na sos. Ugotowane grzyby posiekać, dodać łyżkę ugotowanej soczewicy, a następnie:

M – zeszkloną na oliwie cebulę, szczyptę czarnego pieprzu

W – sól

Zmiksować.

Pasta z soczewicy i ziemniaków

Przygotować purée z ziemniaków:

O – wrzątek

Z – 4 ziemniaki

Gotujemy ziemniaki, aż będą miękkie, odcedzamy wodę, odparowujemy na szamotowej płytce, dodajemy:

Z – łyżkę masła

M – szczyptę czegoś ostrego: pieprz, sproszkowaną gałkę muszkatołową, czosnek itp.

W – sól

D – łyżeczkę śmietany

Ubijamy ziemniaki na gładką masę. Ziemniaki purée doskonale komponują się z ugotowaną czerwoną soczewicą, można z tych dwóch produktów zrobić pyszne kotleciki, pasztet, pasty. Soczewicę zalewamy wodą w proporcjach: półtorej szklanki wrzątku, szklanka soczewicy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody (około pół godziny).

Pasta:

O – łyżka włoskich orzechów

Z – łyżka majonezu, jajko na twardo, szklanka ziemniaków purée, szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy

M – łyżeczka oregano, ząbek czosnku

W – szczypta soli

D – natka pietruszki

Zmiksować.

Jajka faszerowane z pieczarkami

Ugotować 4 jajka na twardo, obrać skorupki, przeciąć ostrym nożem wzdłuż na połówki, wydrążyć żółtka. Przygotować farsz:

Z – żółtka z jajek ugotowanych na twardo, łyżeczka masła, pół szklan

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.