Wegetariańskie pasty, pasztety i kotlety

Wegetariańskie pasty do chleba i pasztety to łatwe w przygotowaniu potrawy, niewymagające skomplikowanych zabiegów. Są to dania błyskawiczne, które powinniśmy robić w niewielkich ilościach, bo nie zawierają konserwantów i nie można ich zbyt długo przechowywać. Wegetariański paszte

ki ugotowanej czerwonej soczewicy, kilka pieczarek uduszonych z cebulą,

Zmiksować masę, dodać:

M – szczyptę czarnego pieprzu,

szczypiorek

W – sól

Wymieszać.

Gotową masę nakładamy „czubato” na połówki jajek, dekorujemy.

Pasta do chleba z sezamem

i siemieniem lnianym

Podprażyć na suchej patelni:

Z – sezam, siemię lniane, pestki dyni i słonecznika (po szklance wszystkich składników)

Zmiksować na mączkę, dodać 2 łyżeczki miodu, łyżeczkę oleju z pestek winogron, dodać:

M – szczyptę imbiru

W – łyżeczkę zimnej wody

Wymieszać.

Pasta z czerwonej fasoli i śliwek

O – garść wędzonych śliwek

Z – łyżka majonezu, garść orzechów laskowych, łyżka mączki z prażonego sezamu, garstka rodzynek, kilka suszonych morelek

M – listek mięty, szczypta imbiru, łyżeczka oregano

W – szklanka ugotowanej czerwonej fasoli, szczypta soli

D – kilka kropel Aceto Balsamico

Zmiksować.

Jajka faszerowane

nadzieniem z sezamu i soczewicy

Ugotować 4 jajka na twardo, obrać ze skorupek, przeciąć ostrym nożem wzdłuż na połówki, wydrążyć żółtka. Przygotować farsz:

Z – żółtka z jajek ugotowanych na twardo, łyżeczka majonezu, łyżka mączki z uprażonego na suchej patelni

sezamu, łyżka ugotowanej czerwonej soczewicy (soczewicę gotujemy w proporcjach: 1,5 szklanki wrzątku, łyżeczka masła, 1 szklanka soczewicy, gotować pod przykryciem do wyparowania wody)

M – szczypta czarnego pieprzu, ząbek czosnku, bazylia

W – sól

Zmiksować.

Gotową masę nakładamy „czubato” na połówki jajek, dekorujemy plasterkami rzodkiewki, czarnymi oliwkami i kawałkami kiszonej papryki.

Pasta z pokrzywą

Z – garść sparzonej pokrzywy, jajko ugotowane na twardo, łyżka majonezu

M – świeża bazylia, rozmaryn ząbek czosnku

W – sól

Sparzyć pokrzywę w niewielkiej ilości wrzątku, posiekać, dodać jajko ugotowane na twardo, majonez, świeżą bazylię, rozmaryn, czosnek, sól.

Zmiksować.

Pasta pesto

O – garść włoskich orzechów, łyżeczka koperku

Z – łyżeczka oliwy, garstka orzeszków piniowych

M – garść świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku

W – sól, łyżka fety

D – kilka kropel Aceto Balsamico

Zmiksować.

Pasta z migdałami

O – garść włoskich orzechów

Z – łyżka masła, łyżka prażonego sezamu, łyżka mączki z uprażonych na suchej patelni pestek dyni i słonecznika

M – ząbek czosnku

W – sól

Zmiksować.

Kotleciki z jajek

O – zalać wrzątkiem pół szklanki tartej bułki, wymieszać (wykonać tę

czynność z wyczuciem w celu

uzyskania dosyć gęstego „lepiszcza” do jajek), dodać:

Z – 4 jajka na twardo (w proporcjach 1/3 porcji bułki, 2/3 porcji jajka na twardo), łyżeczkę masła

M – zeszkloną na oliwie cebulę, szczyptę czarnego pieprzu

W – sól

Zmiksować składniki, uformować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtoczyć w tartej bułce, usmażyć na oliwie.

Krokiety z fasoli

O – łyżka mielonych orzechów włoskich

Z – łyżka oliwy, jajko

M – cebula, pieprz, czosnek

W – 50 dag fasoli, sól, zimna woda

D – łyżka posiekanej natki pietruszki

Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie i w tej samej wodzie ugotować do miękkości, odcedzić, przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać natkę pietruszki, mielone orzechy, jajko i drobno posiekaną, zeszkloną na oliwie cebulę. Dodać pieprz i czosnek roztarty z solą, wymieszać.

Z masy formować kulki wielkośc

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.