Wegetariańskie pasty do chleba i pasztety to łatwe w przygotowaniu potrawy, niewymagające skomplikowanych zabiegów. Są to dania błyskawiczne, które powinniśmy robić w niewielkich ilościach, bo nie zawierają konserwantów i nie można ich zbyt długo przechowywać. Wegetariański paszte
ki ugotowanej czerwonej soczewicy, kilka pieczarek uduszonych z cebulą,Zmiksować masę, dodać:
M – szczyptę czarnego pieprzu,
szczypiorek
W – sól
Wymieszać.
Gotową masę nakładamy „czubato” na połówki jajek, dekorujemy.
Pasta do chleba z sezamem
i siemieniem lnianym
Podprażyć na suchej patelni:
Z – sezam, siemię lniane, pestki dyni i słonecznika (po szklance wszystkich składników)
Zmiksować na mączkę, dodać 2 łyżeczki miodu, łyżeczkę oleju z pestek winogron, dodać:
M – szczyptę imbiru
W – łyżeczkę zimnej wody
Wymieszać.
Pasta z czerwonej fasoli i śliwek
O – garść wędzonych śliwek
Z – łyżka majonezu, garść orzechów laskowych, łyżka mączki z prażonego sezamu, garstka rodzynek, kilka suszonych morelek
M – listek mięty, szczypta imbiru, łyżeczka oregano
W – szklanka ugotowanej czerwonej fasoli, szczypta soli
D – kilka kropel Aceto Balsamico
Zmiksować.
Jajka faszerowane
nadzieniem z sezamu i soczewicy
Ugotować 4 jajka na twardo, obrać ze skorupek, przeciąć ostrym nożem wzdłuż na połówki, wydrążyć żółtka. Przygotować farsz:
Z – żółtka z jajek ugotowanych na twardo, łyżeczka majonezu, łyżka mączki z uprażonego na suchej patelni
sezamu, łyżka ugotowanej czerwonej soczewicy (soczewicę gotujemy w proporcjach: 1,5 szklanki wrzątku, łyżeczka masła, 1 szklanka soczewicy, gotować pod przykryciem do wyparowania wody)
M – szczypta czarnego pieprzu, ząbek czosnku, bazylia
W – sól
Zmiksować.
Gotową masę nakładamy „czubato” na połówki jajek, dekorujemy plasterkami rzodkiewki, czarnymi oliwkami i kawałkami kiszonej papryki.
Pasta z pokrzywą
Z – garść sparzonej pokrzywy, jajko ugotowane na twardo, łyżka majonezu
M – świeża bazylia, rozmaryn ząbek czosnku
W – sól
Sparzyć pokrzywę w niewielkiej ilości wrzątku, posiekać, dodać jajko ugotowane na twardo, majonez, świeżą bazylię, rozmaryn, czosnek, sól.
Zmiksować.
Pasta pesto
O – garść włoskich orzechów, łyżeczka koperku
Z – łyżeczka oliwy, garstka orzeszków piniowych
M – garść świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku
W – sól, łyżka fety
D – kilka kropel Aceto Balsamico
Zmiksować.
Pasta z migdałami
O – garść włoskich orzechów
Z – łyżka masła, łyżka prażonego sezamu, łyżka mączki z uprażonych na suchej patelni pestek dyni i słonecznika
M – ząbek czosnku
W – sól
Zmiksować.
Kotleciki z jajek
O – zalać wrzątkiem pół szklanki tartej bułki, wymieszać (wykonać tę
czynność z wyczuciem w celu
uzyskania dosyć gęstego „lepiszcza” do jajek), dodać:
Z – 4 jajka na twardo (w proporcjach 1/3 porcji bułki, 2/3 porcji jajka na twardo), łyżeczkę masła
M – zeszkloną na oliwie cebulę, szczyptę czarnego pieprzu
W – sól
Zmiksować składniki, uformować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtoczyć w tartej bułce, usmażyć na oliwie.
Krokiety z fasoli
O – łyżka mielonych orzechów włoskich
Z – łyżka oliwy, jajko
M – cebula, pieprz, czosnek
W – 50 dag fasoli, sól, zimna woda
D – łyżka posiekanej natki pietruszki
Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie i w tej samej wodzie ugotować do miękkości, odcedzić, przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać natkę pietruszki, mielone orzechy, jajko i drobno posiekaną, zeszkloną na oliwie cebulę. Dodać pieprz i czosnek roztarty z solą, wymieszać.
Z masy formować kulki wielkośc
Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.