Wegetariańskie pasty, pasztety i kotlety

Wegetariańskie pasty do chleba i pasztety to łatwe w przygotowaniu potrawy, niewymagające skomplikowanych zabiegów. Są to dania błyskawiczne, które powinniśmy robić w niewielkich ilościach, bo nie zawierają konserwantów i nie można ich zbyt długo przechowywać. Wegetariański paszte

i orzecha włoskiego, obtoczyć w tartej bułce, smażyć na oleju z pestek winogron lub na oliwie.

Kotlety z pieczarek lub świeżych grzybów z sosem żurawinowym

O – łyżka koperku, 2 łyżki tartej bułki

Z – 40 dag pieczarek lub świeżych leśnych grzybów, jajko, łyżka masła

M – cebula, pieprz

W – sól

D – natka pietruszki

Zeszklić na maśle grzyby i cebulę, zmiksować blenderem, dodać do tartej bułki z posiekanym koperkiem, dodać jajko, pieprz, sól, natkę pietruszki, wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w tartej bułce, smażyć na oleju z pestek winogron lub na oliwie.

Sos żurawinowy

D – garść żurawin

O – pół szklanki wrzątku

Z – garść rodzynek, łyżeczka mąki ziemniaczanej

M – goździk, imbir

W – pół szklanki zimnej wody

Zalać żurawiny wrzątkiem, dodać rodzynki i goździk. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z imbirem i zimną wodą, wlać stopniowo do gorących żurawin, wymieszać, zagotować.

Pasztet z fasoli

Z – 1 kg ziemniaków, dwie marchewki, pół kostki masła, 4 jajka, łyżeczka słodkiej, sproszkowanej papryki, garść prażonych pestek dyni i słonecznika

M – cebula, czarny pieprz, szczypta ostrej, sproszkowanej papryki, bazylia, imbir, oregano, ząbek czosnku

W – sól, 1 szklanka ugotowanej fasoli lub soi

D – estragon

O – majeranek, tymianek, tarta bułka do zagęszczenia masy

Namoczyć na noc fasolę lub soję w zimnej wodzie, ugotować.

Ugotować ziemniaki, marchew i 2 jajka na twardo. Gorące ziemniaki utrzeć z masłem na gładką masę, dodać przetarte przez sitko marchewki i jajka, sproszkowaną, słodką paprykę, pestki, zeszkloną na oleju drobno posiekaną cebulę, pieprz, ostrą paprykę, bazylię, imbir, oregano, ząbek czosnku roztarty z solą. Dodać ugotowaną i przetartą przez sitko soję lub fasolę, estragon, majeranek, tymianek i trochę tartej bułki, jeśli masa jest zbyt rzadka. Dodać dwa surowe jajka.

Wymieszać starannie masę, wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Pasztet z czerwonej fasoli

O – majeranek, tymianek

Z – łyżka oliwy, garść uprażonych pestek dyni i słonecznika, słodka sproszkowana papryka, jajko ugotowane na twardo

Zmiksować blenderem, dodać:

M – świeżą bazylię, rozmaryn, czosnek, czarny pieprz

W – sól, 2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli

D – kilka kropel Aceto Balsamico, zielone oliwki

Zmiksować, dodać:

D – suszone żurawiny

O – tartą bułkę

Wymieszać masę, wyłożyć do foremki wysmarowanej oliwą i obsypanej sezamem, posypać z wierzchu pestkami, piec w dobrze nagrznym piekarniku około godziny.

Pasztet z soczewicy i ziemniaków

Ugotować soczewicę:

O – wrzątek (3 porcje, na przykład

3 szklanki)

Z – soczewica (2 porcje, na przykład

2 szklanki), masło, sproszkowana słodka papryka

Gotować pod przykryciem na małym ogniu, najlepiej na szamotowej płytce do wyparowania wody.

Ugotować ziemniaki. Do ugotowanej soczewicy i ugotowanych ziemniaków (ugniecionych z masłem na gorąco) dodać:

Z – jajka na twardo, sproszkowaną słodką paprykę

M – cebulę zeszkloną na maśle, gałkę muszkatołową, pieprz, płatki owsiane do zagęszczenia masy

W – sól

D – estragon

O – majeranek

Zmiksować, wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bułką lub sezamem, upiec.

Pasztet z pieczarek

O – łyżka świeżego koperku lub łyżeczka suszonego, garść włoskich orzechów

Z

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.