Kuchnia Pięciu Przemian
W czasie późnego lata i wczesnej jesieni warto wykorzystać w kuchni sezonowe owoce, warzywa i grzyby.
W czasie późnego lata i wczesnej jesieni warto wykorzystać w kuchni sezonowe owoce, warzywa i grzyby.
Skróty:
O – Przemiana Ognia – smak gorzki
Z – Przemiana Ziemi – smak słodki
M – Przemiana Metalu – smak ostry
W – Przemiana Wody – smak słony
D – Przemiana Drzewa – smak kwaśny
PRAWDZIWKI SMAŻONE NA MAŚLE
Składniki:
Z – kilogram prawdziwków, 2 łyżki masła
M – szczypta pieprzu
W – sól do smaku
Przygotowanie:
Prawdziwki oczyścić, pokroić, wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, smażyć 5–6 minut, popieprzyć, posolić.
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH LEŚNYCH GRZYBÓW...
Autor: Anna Czelej