Zaledwie 8% Polaków spożywa dwie porcje ryb tygodniowo lub więcej1. To zdecydowanie za mało, by dieta była bogata w kwasy omega-3. Najczęściej kupujemy ryby tanie, łatwo dostępne i przetworzone. O tym, jakie gatunki ryb są najlepsze, jak rozpoznać świeżą rybę, z Agnieszką Piskałą, specjalistką ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”, rozmawia Irena Toska.
Zaledwie 8% Polaków spożywa dwie porcje ryb tygodniowo lub więcej1. To zdecydowanie za mało, by dieta była bogata w kwasy omega-3. Najczęściej kupujemy ryby tanie, łatwo dostępne i przetworzone. O tym, jakie gatunki ryb są najlepsze, jak rozpoznać świeżą rybę, z Agnieszką Piskałą, specjalistką ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”, rozmawia Irena Toska.
Ile ryb zjada przeciętny Polak? Jak często uwzględniać ryby w swoim jadłospisie?
– Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Niestety Polacy średnio spożywają rybę raz na dwa tygodnie, wyjątkiem są święta Bożego Narodzenia. W sumie spożywamy około 13 kg rocznie, a średnia w UE wynosi 22 kg.
Jakie korzyści płyną z jedzenia ryb?
– Białko ryb wspomaga odpowiedni wzrost i rozwój. Zawartość...