Błonnik

Błonnik

Wszędzie czytam o błonniku, ale mało z tego rozumiem. Napiszcie proszę zrozumiale, w czym się znajduje, jakie ma właściwości i czy są przeciwskazania, by go spożywać. Aneta Z.

Błonnik, zwany inaczej włóknem pokarmowym, to mieszanina różnych substancji pochodzenia zazwyczaj roślinnego, należących do węglowodanów złożonych.  Nie ulega trawieniu i nie jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym człowieka, nie jest więc źródłem energii, i dlatego dawniej uważany był za bezwartościowy dodatek w produktach roślinnych.

Rozpuszczalny i nierozpuszczalny
W roślinach, w różnych proporcjach, występują obok siebie dwa różne rodzaje błonnika, rozpuszczalny i nierozpuszczalny.

Ten pierwszy absorbuje duże ilości wody, tworząc w jelitach coś w rodzaju galarety. Dzięki temu zapewnia na długi czas uczucie sytości (opóźnia na dodatek moment opuszczenia żołądka przez pokarm). Jako że praktycznie nie dostarcza przy okazji kalorii (2–4 kcal na 1 g), jest idealnym rozwiązaniem dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Produk...

Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.