Historia wykorzystywania miodu przez człowieka liczy sobie ponad 12 tysięcy lat. Był i jest niezwykle cennym środkiem spożywczym i leczniczym. Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, oraz jego uczniowie stosowali miód do użytku wewnętrznego i zewnętrznego (już wtedy opracowane było ponad 300 receptur leczniczych z jego zastosowaniem).
Historia wykorzystywania miodu przez człowieka liczy sobie ponad 12 tysięcy lat. Był i jest niezwykle cennym środkiem spożywczym i leczniczym. Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, oraz jego uczniowie stosowali miód do użytku wewnętrznego i zewnętrznego (już wtedy opracowane było ponad 300 receptur leczniczych z jego zastosowaniem).
Miód zawiera łatwo przyswajalne cukry proste, niezbędne dla człowieka biopierwiastki, enzymy oraz inne związki biologicznie czynne (w tym niezwykle silne substancje bakteriobójcze). Badania wykazały, że miód działa zabójczo na ponad 60 gatunków bakterii (nawet tych opornych na działanie antybiotyków), szereg grzybów oraz wirusów.
KURACJE MIODOWE
Miód powinien być stosowany we wszystkich chorobach infekcyjnych – grypach, katarach, przeziębieniach. Wynika to z jego niezwy...