Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Koniec roku sprzyja refleksjom, podsumowaniom, prowadzi do rozliczeń z samym sobą, bliskimi, rzeczywistością zewnętrzną. Rodzi pytania, co z zamierzeń i postanowień udało nam się z...
Na leczenie przeziębienia i grypy wymyślono mnóstwo sposobów – każda epoka, począwszy od starożytności, przynosiła jakieś nowe, „cudowne” receptury. Zaprzęgano do roboty magię, spr...
Większość z nas na samą myśl o kąpieli w lodowatej wodzie dostaje gęsiej skórki i zaczyna się trząść z zimna. Pojawia się jednak coraz więcej śmiałków, którzy dla zdrowia decydują ...
Zapach jak welon otula przestrzeń, będąc częścią składową, niewidzialnej acz odczuwalnej, swoistej „wizytówki”, pewnej aury, której woń kojarzy się z konkretnym miejscem – zapach b...
Pomieszczenia wypełnione najpiękniejszymi przedmiotami, ale pozbawione roślin wydają się być puste i martwe. Kwiaty nadają niesamowity klimat wnętrzom, a do tego potrafią wpływać n...
Geranium, potocznie zwane anginką, kiedyś rosło na parapecie okiennym w prawie każdym domu.
Nasze babcie znały właściwości lecznicze tej odmiany pelargonii i w pełni korzystały z...
Wielu Czytelników po lekturze artykułu J. Matula „Czy antybiotyki”, zamieszczonym w poprzednim numerze, prosi o więcej informacji
o antybiotykach roślinnych.
Czosnek to warzywo, które zazwyczaj kojarzy się z brzydkim zapachem i wampirami, ale od wieków doceniano jego właściwości zdrowotne – przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgr...
Chrzan jest rośliną znaną od wieków. To nie tylko smak, ale – jak wykazały badania naukowe – także zdrowie! Zawiera więcej witaminy C
niż cytryny czy pomarańcze! Działa podobnie ...
W odniesieniu do diety, która zaopatruje ludzki organizm w witaminy i minerały, używamy często określenia „zdrowa dieta”, tego punktu widzenia nie możemy jednak zastosować do okreś...
Potrawy z curry są jednymi z najzdrowszych na świecie. Od tysięcy lat kształtuje ono smak potraw w Indiach, gdzie zostało przyprawą narodową. Jednak przygotowanie curry przez hindu...
O badaniach naukowych, które udowadniają, że jedzenie określonych produktów spożywczych może wpływać na hamowanie lub postęp choroby nowotworowej z JANUSZEM NAWOLSKIM, farmaceutą i...
Zanim w praktyce jogi pojawi się praca z klasycznymi balansami,
gdzie ciężar opiera się głównie na rękach, każdy adept musi przebrnąć
przez kilka pozycji stojących, których baz...
Pachnące zioła o aseptycznych właściwościach – ów intensywny zapach zwykle znamionował takie właściwości – bywały aplikowane nie tylko w postaci naparów, suszonych bukietów czy sas...
Zima to czas, gdy natura zamiera i odpoczywa przed kolejnym wiosennym odrodzeniem. Nasze organizmy również potrzebują teraz więcej odpoczynku, ciepła i dbałości. Jednak spędzenie z...
Tytoń, ogórek, miechunka, lawenda oraz upiorne duchy – to wszystko interesowało pruskiego botanika Jerzego Andrzej Helwinga, luterańskiego duchownego z Mazur. Mieszkał w Węgorzewie...
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.