Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Statystyki pokazują dobitnie, że na zdrowie powinniśmy szczególnie uważać w okresach przesilenia: w marcu i w listopadzie.
Choć wiosna już tuż, tuż, to właśnie w momencie pożegna...
W mojej rodzinie zachował się oprawiony w skórę zeszycik z pożółkłymi kartkami. Ja dostałam go od mojej mamy, ona od swojej. Zawiera rozmaite przepisy. Przesyłam te, które warto st...
Nasze ciało powinno przejść gruntowne sprzątanie i „remont” na wiosnę. Wówczas jego zewnętrzna i wewnętrzna przestrzeń odpłaci się świeżym oddechem, dobrą przemianą materii, pełną ...
Cenna zawartość
Drożdże są przedstawicielami jednokomórkowych grzybów. Rozmnażają się przez pączkowanie – w sprzyjających warunkach w ogromnym tempie. Produkują przy tym olbrzymią...
Przejściowe pory roku to czas, kiedy nasilają się dolegliwości związane z chorobami wrzodowymi. Wrzody lubią zwłaszcza… wiosnę. Dlaczego? Ponieważ w naszym organizmie zachodzą wówc...
Rośliny, szczególnie duże i w ozdobnych donicach, w ostatnim czasie cieszą się dużą popularnością. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że zdrowe i zadbane oczyszczają ...
Słowianie czcili swoje „Święte gaje”, a dęby, lipy czy buki według ich wierzeń były istotami żywymi, miały duszę, która mogła użyczyć swojej mocy. Nie wolno było ułamać z drzewa na...
Piknik Archeologiczny organizowany rokrocznie w Krakowie odsłania przed nami różne tajemnice świata naszych przodków,
m.in. przypomina, że zioła towarzyszą nam od wieków. ..
Ta niepozorna roślinka to nie tylko doskonała pasza dla zwierząt,
ale też środek leczniczy o wielkim potencjale i szerokim zastosowaniu. Warto sięgać po rdest
w schorzeniach dr...
Rzeżucha bywa ozdobą wielkanocnego stołu, często przystrajana żółtymi kurczaczkami i pisankami. Jest dodatkiem do potraw świątecznych. Wysiewamy ją na święta, ale powinniśmy spożyw...
Obieramy owoce i warzywa, by wydobyć ich jasny i delikatny miąższ.
W produkcji mąk i kasz oddziela się od ziarna otręby, bo w cenie jest przede wszystkim puszysta, biała mąka. Ot...
Przednówek... Czuć już w powietrzu wiosnę, słońce naprawdę zaczyna grzać, a nie tylko świecić, świat wraca do życia. Dostosujmy się do tego trendu – dajmy i naszym organizmom – moc...
Zarówno Qigong, jak i automasaż czy akupresura są uznanymi leczniczymi metodami w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Istnieją liczne zestawy ćwiczeń i automasaży dedykowane różnym do...
Od wieków ludzie przemierzali łąki, lasy i ogrody w poszukiwaniu cudownych substancji roślinnych, mających moc przywracania blasku skórze i rewitalizacji ich nadwątlonych organizmó...
Jajka spożywamy bardzo często, ale nie zawsze znamy ich wartości odżywcze. Są doskonałym źródłem żelaza, fosforu, siarki, wapnia, potasu, magnezu, miedzi, cynku, manganu i jodu. Za...
Kiedy mówi się o praktyce jogi, nie można zapomnieć o pracy
w pozycjach odwróconych. Stanie na głowie (sirsasana) oraz świeca (sarvangasana) zwane są często królem i królową asan...
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.