Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Późne lato i jesień to czas zbiorów i robienia zapasów na zimę, to zamykanie witamin i odżywczych składników w słoikach. To suszenie, konserwowanie, kiszenie, mrożenie, choć w skle...
Kiszenie jest najzdrowszą techniką przerabiania i konserwowania warzyw
(i niektórych owoców). Kiszonki ze wschodu Europy cieszą się ogromnym powodzeniem na całym świecie, według ...
Z BEATĄ ŚNIECHOWSKĄ, laureatką programu Master Chef
i autorką książki Smaki marzeń, która zrezygnowała z kariery naukowej, by zawodowo zająć się kuchnią, rozmawia Jolanta Podsiad...
Picie jednego koktajlu dziennie to jedna z najłatwiejszych zmian, jakie wprowadziłam do mojej diety. Dzięki temu udało mi się stracić na wadze, zyskać więcej energii, czystą cerę, ...
Może ktoś zechce skorzystać za sprawdzonych, starych metod, jakie stosowano u nas w domu na wsi. Ja wiem, że teraz młodzi lecą do sklepu lub apteki albo zamawiają przez internet ró...
Z JANUSZEM NAWOLSKIM, farmaceutą, pasjonatem zdrowego odżywiania
i farmakognozji – nauki
o substancjach pochodzenia roślinnego, które są wykorzystywane w celach leczniczych i p...
Odporność bierze się z brzucha. To, co do niego wrzucimy,
wpływa na funkcjonowanie naszego systemu immunologicznego
i może go albo wzmacniać, albo poważnie osłabiać.
Produkty pszczele w medycynie ludowej zawsze miały świetne notowania. Badania naukowe potwierdziły, że nie mylono się co do leczniczych właściwości miodu i innych produktów pszczel...
W skali europejskiej uchodzimy za naród grzybiarzy. Każdej jesieni
lasy zapełniają się ludźmi z koszykami, stają się gwarne od nawoływań. Niestety, bardzo często wiedza nie idzie...
Na świecie jest blisko 200 odmian papryki. Pomidorowa, czereśniowa, cayenne, chilaca, jalapeno, pepperoni, chilli to tylko te bardziej znane. Warzywo to jest popularne w wielu kuc...
Późne lato i jesień to najlepsza pora na urozmaicenie diety
warzywami dyniowatymi, które są wciąż – poza ogórkami
– zbyt mało doceniane w naszej kuchni, choć mają właściwości ...
Jest ziołem, które dziś przeżywa swój mały renesans. Lecznicze właściwości bukwicy długo budziły kontrowersje wśród naukowców. Badania potwierdzają jednak jej skuteczność w leczeni...
Kwitnące późnym latem żółte kwiaty nawłoci pospolitej zapowiadają nadejście jesieni, a dzięki właściwościom leczniczym ziele obecnie cieszy się ogromnym zainteresowaniem....
Prowadzone w ostatnich latach badania dowodzą, że zawarte
w liściach morwy związki polifenolowe mogą być wykorzystywane
w leczeniu chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy typu 2...
Kasztany jadalne to jeden z najbardziej wyszukanych dodatków
w kuchni. Przyrządza się je na różne sposoby, np. piecze, gotuje.
Mają nie tylko cenne wartości odżywcze, ale i pro...
Ślęczenie przed ekranem komputera to oczywiście zajęcie niezdrowe
i nużące. Rządki literek i prasowe obrazki migają, atakują, wciskają się
do oczu i do mózgu. Ale można od czas...
Senne i szare. Zasłona z deszczu miarowo odstręczała najśmielszych turystów. Tylko w sezonie panował tu gwar i rejwach. Jesień i zima są tu bezlitosne. Jakby świat cały zapominał o...
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.