Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Późna jesień nie nastraja optymistycznie. Brak światła, plucha i wiatry nie poprawiają nastroju. Co robić, aby oswoić tę porę roku i nie wpaść w jesienno-zimową depresję, nie podda...
Natężenie światła słonecznego jesienią jest trzy razy niższe niż wczesną wiosną, a ponad 100 razy niższe
niż w środku lata! To prowadzi
do znacznego spadku poziomu serotoniny w...
Jakiś czas temu wykręcałam numer telefonu teściowej (która mieszka w innym mieście), czując niepokój. Ostatnio coraz częściej bywała w złym nastroju. Narzekała na bóle kręgosłupa i...
O dobrą kondycję naszego układu nerwowego powinniśmy dbać od momentu poczęcia,
a w zasadzie powinny o nią zadbać już nasze mamy. Dzięki zdrowej diecie, bogatej
w wielonienasyco...
Z SYLWIĄ MAJCHER, dziennikarką i blogerką,
dla której kuchnia jest najpiękniejszym wyznaniem miłości bliskim, kulturze i tradycji,
rozmawia Jolanta Podsiadła.
Czy kasza jaglana (jagły), znów obecnie modna, ma jakieś właściwości zdrowotne? A jeśli tak,
to jakie? Napiszcie o tym choć parę słów, bo w moim domu trwa na ten temat spór.
Mar...
Ciasto „chrzanowe” na reumatyzm, zapalenie stawów i artretyzm
Z 1/2 kg mąki (może być razowa), 10 dag drobno utartego chrzanu, łyżki stołowej oleju i niewielkiej ilości wody zag...
Zanim zaczniesz leczyć imbirem swoje choroby lub objawy, skonsultuj to, proszę, ze swoim lekarzem i przeczytaj uważnie wszystkie wskazówki zawarte w tym rozdziale.
Święta kojarzą się nam, niestety, w dużej mierze także z objadaniem się
i niezdrowym jedzeniem. W połączeniu z brakiem ruchu składa się to
na późniejsze przykre problemy żołądko...
System yin–yang odnosi się do wszystkich zjawisk. W organizmie człowieka również zachodzą przemiany yin–yang; co dwie godziny, zgodnie z dobowym zegarem organów, swoje maksimum osi...
Tatarak zwyczajny to roślina, która posiada cenne dla zdrowia właściwości, między innymi przeciwzapalne i bakteriobójcze. Kłącze tataraku jest wykorzystywane w lecznictwie, kosmeto...
Późna jesień to czas zbioru korzeni i kłączy wielu roślin. Choć pogoda nie zawsze bywa zachęcająca, to ostatni moment, by uzupełnić naszą zimową apteczkę, nim ziemia zostanie zmroż...
Dziewanna to roślina, która ze względu na swoje dobroczynne właściwości, potwierdzone badaniami, jest bardzo wysoko ceniona w fitoterapii.
Zaleca się ją we wspomaganiu leczenia: ...
Owoce winogron stosowano zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie
od tysiącleci w Europie, Afryce oraz w Azji. Winogronowe kuracje
zalecali przy rozmaitych schorzeniach między inn...
Jesień to pora roku obfitująca w kolorowe owoce, które zbieramy,
często nie zdając sobie sprawy z ich właściwości prozdrowotnych.
Głóg, jarzębina, rokitnik, dzika róża czy tarn...
Schudłam, poprawiło mi się trawienie, cera, włosy, a przede wszystkim samopoczucie. Odczuwałam ogromny przypływ energii, co korzystnie odbiło się na ruchach.
A wszystko to dzięki...
Grudzień 1891 rok. Rozmowa w berlińskim szpitalu. Pielęgniarka mówi do lekarza:– Panie doktorze, ta mała, którą przywieźli w nocy z dyfterytem, chyba nie przeżyje do jutra?...
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.