Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Za nami świąteczna krzątanina i noworoczne przygotowania. Przed nami karnawał, ale także zimowe urlopy, ferie, przymierzanie się do podjętych z okazji nowego roku zobowiązań. Ktoś ...
Zima to najlepszy czas na zbiory
igliwia sosnowego, świerkowego
i jodłowego. W wielu krajach herbatki czy napary z igliwia
są bardzo ważnym składnikiem diety, w innych uznawa...
Więź pomiędzy lasem a człowiekiem istniała od zawsze. Jest ona jednak
o wiele głębsza i silniejsza, niż podejrzewano. Naukowcy potwierdzili wcześniejsze przypuszczenia, że roślin...
O substancjach, które zapewniają
naszemu organizmowi
właściwą energetykę,
z JANUSZEM NAWOLSKIM,
farmaceutą, pasjonatem
zdrowego odżywiania
i farmakognozji, rozmawia
J...
Jarmuż (Brassica oleracea) jest jedną z najstarszych roślin kapustnych. Przez bardzo długi okres pozostawał zapomniany. Od niedawna przeżywa swój renesans.
Historia buraka (Beta vulgaris) owiana jest mgłą tajemnicy – nie wiadomo dokładnie, kiedy trafił do naszych domów. Jednak pewne jest, że to jedna z najwcześniej uprawianych roślin...
Seler zyskuje coraz większą popularność i wytycza
nowe trendy w żywieniu.
Nie bez powodu jest ulubieńcem hollywoodzkich gwiazd. Sprawdza się jako warzywo przyprawowe
w kuch...
Aloes to roślina ozdabiająca parapety w naszych domach,
ale także skarbnica cennych składników, które wykazują właściwości prozdrowotne, m.in. przyspieszają gojenie ran, łagodzą...
W starożytności jałowiec (Juniperus communis L.)
uważany był za lek – panaceum. Hipokrates jego jagody zalecał
do stosowania zewnętrznego na przetoki i rany, wewnętrznie zaś
...
Pomysł niezwykle oryginalny – połączyć dwa wykluczające się
systemy żywieniowe – oba pretendujące do najzdrowszych rozwiązań
dla współczesnego schorowanego społeczeństwa – i st...
Młodość jest dziś w cenie. Kosmetolodzy i chirurdzy plastyczni oferują mnóstwo zabiegów i preparatów, które mają nam pomóc zatrzymać czas. Starość to nie choroba, ale żeby opóźnić ...
Orzechy stanowiły pożywienie od najdawniejszych czasów.
W Polsce ich uprawę zapoczątkowali zakonnicy. Według legendy
to św. Jacek, dominikanin z rycerskiego rodu Odrowążów, prz...
Teff, czyli miłka abisyńska, to zboże znane od tysięcy lat na terenach
Etiopii i Erytrei. Śmiało można stwierdzić, że jest to najstarsze zboże pochodzenia afrykańskiego. Jego upr...
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu stawianie baniek było metodą zalecaną przez medycynę konwencjonalną. Z czasem jednak bańki straciły swój prestiż, dziś ich stawianie zalecają praktyc...
Są takie dni, że mimo użycia dezodorantu
czy antyperspirantu nasze ciało wydziela
inny niż zwykle, mało przyjemny zapach.
Wpływ na to może mieć wiele czynników,
od rozwijaj...
W związku z urodzinami zafundowałam sobie wizytę u kosmetyczki. Rzadka przyjemność, na co dzień mnie na to nie stać. A i czasu jak na lekarstwo… Nawilżanie, masaż twarzy… Świadomoś...
Ledwo odbudowany po wojnie Olsztyn… Dawni mieszkańcy mają jeszcze w nim swoje dawne obyczaje, na przykład idą niemal na pamięć do sklepu kolonialnego kupca Wojthalera na Starym Mie...
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.