Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Przyroda jest kapryśna – serwuje nam to upały, to ulewy, to groźne burze, które ostatnio zniszczyły tyle drzew, ludzki dobytek, przyniosły wiele tragedii. – „Czy to odpowiedź na be...
Kłopoty z zajściem w ciążę ma już co piąta polska para. Żyjemy w stresie, nieodpowiednio się odżywiamy, decyzję o potomstwie
odkładamy na później – to tylko kilka przyczyn proble...
Witania ospała (Withania somnifera) jest jedną z ważniejszych roślin
Ayurvedy – systemu hinduskiej medycyny tradycyjnej.
W krajach azjatyckich uprawiana była niemal od zawsze, ...
Niebieskie owoce, czyli te o barwie od granatowej po prawie czarną, zawierające antocyjany, np. czarne jagody, borówka amerykańska, jeżyny, aronia, ciemne winogrona, chronią organi...
Duńczycy uchodzą od lat za jeden z najszczęśliwszych narodów
na świecie. Wiele osób twierdzi, że zawdzięczają to hygge,
czyli specyficznemu podejściu do życia, które obecnie św...
Z ambasadorami Jogi Śmiechu (Laughter Yogi) Gagą i Khevinem Barnes z USA rozmawia Maciej Starko – prowadzący kanał na YouTube „Świadoma.TV – telewizja ludzi chcących żyć świadomie”...
Poniżej zamieszczamy jadłospisy z książki dr Ewy Bednarczyk-Witoszek pt. Co powinniśmy jadać, a czego unikać. Dieta optymalna opublikowanej
przez Wydaniwctwo KOS. Autorka – lekar...
Zmieniające się cyklicznie pory dnia i roku wpływają na nasze
nastroje i zachowania. Wieczorem stajemy się powolni i senni,
a rano budzimy się rześcy, radośni i energiczni. Jes...
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to zapomniane warzywo,
wyparte z naszej kuchni przez… ziemniaki. Roślina ta została jednak
doceniona w przemysłach spożywczym i farmaceu...
Już w czasach starożytnych laur (Laurus Nobilis) uważano
za roślinę magiczną i leczniczą. Liście laurowe aż do początków XX wieku znajdowały się
w domowych apteczkach. Współcze...
Konopie mają bardzo złe notowania. Stereotypowe myślenie, że jest to „straszny” narkotyk pozbawiło nas wszystkich dobrodziejstw,
które dostarcza nam ta roślina.
Szacuje się, że nosicielem wirusa opryszczki jest 80–90% ludzi. Większość z nich nie zdaje sobie z tego sprawy, gdyż wirus może
całe lata trwać w ukryciu, nie wywołując żadnych o...
Korzystam z syropów i naparów z kwiatów czarnego bzu i wiem, że są doskonałe na przeziębienia i schorzenia dróg oddechowych. Ostatnio dowiedziałam się, że lecznicze właściwości maj...
Rzepik pospolity (Agrimonia eupatoria L.) nazywany jest też parzydłem pospolitym, wątrobowym zielem, świeckim zielem czy też jabłecznikiem. Rośnie na łąkach, pastwiskach i w zarośl...
Nasi przodkowie wykorzystywali je nie tylko do celów leczniczych
– pili napar z wrzosu zamiast
herbaty. Warto więc sięgnąć
po ten pachnący dar późnego
lata i jesieni.
...
Kuklik pospolity to roślina, która pod ziemią skrywa
prawdziwy skarb – kłącze
o cennych właściwościach
leczniczych, będące także
aromatyczną przyprawą.
Karbieniec pospolity to mało znana roślina, która wykazuje
korzystne działanie na organizm człowieka. Zalecana jest
w nadczynności tarczycy, bólach piersi i nie tylko...
Kukurydza zwyczajna
(Zea mays L.)
to popularna roślina uprawna. Głównym
surowcem spożywczym jest jej ziarno. Jednak warto sięgać po znamię, tzw. wąsy kukurydzy,
które mają ...
Oglądając filmy, zwłaszcza
hollywoodzkie, chyba każdy
zazdrości występującym w nich aktorom olśniewających
uśmiechów – ich zęby są zawsze idealnie białe… W „prawdziwym życiu...
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.