Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Lekarze przypominają, jak ważna jest nie tylko zmiana żywienia, ale i sposobu życia, jak nieodzowny jest ruch, dotlenianie organizmu, aktywność fizyczna, ale i intelektualna, by ni...
Polska wigilia to prawdziwa uczta rybna. Na stołach królują potrawy ze śledzi, karpi, pstrągów, sandaczy, szczupaków – wszystkie odświętnie przybrane i kusząco pachnące. Niestety c...
Na świecie jest już ponad 400 mln otyłych ludzi. W parze z tą chorobą postępują kolejne: cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie, nowotwory... Stąd potrzeba edukowania społeczeństwa w za...
Chrupki z ciecierzycy z marchewką, żurek z kaszą quinoa, zupa z brukselką, zupa z kaszą quinoa, kukurydzą i pieczarkami, kapusta z grzybami i ziemniakami puree, kapuśniak z soczewi...
Od wieków ludzie wykorzystują pożywienie do regulacji temperatury ciała. Latem instynktownie sięgamy po chłodnik czy herbatę miętową, by się ochłodzić. Zimą zaś najchętniej jadamy ...
Pod pojęciem przeziębienia rozumie się wszystkie ostre infekcje, najczęściej nieżyty górnych dróg oddechowych. W przeciwieństwie do „prawdziwej” grypy, przeziębienie jest chorobą s...
Wzmianki o nim pojawiają się w niemal każdym odszyfrowanym piśmiennictwie – również z terenów Afryki. Ratował zdrowie ludzi i zwierząt od tysięcy lat, chronił
przed wirusami i bak...
Nie ma w tytule ani odrobiny przesady – rzeczywiście trudno o inne warzywo, które miałoby tak szerokie spektrum działania: zapobiega wielu chorobom, leczy je i wzmacnia odporność o...
Chrzan pospolity, nazywany również chrzanem zwyczajnym lub chrzanem warzęchą, przywędrował do nas z południowo-wschodniej Azji, gdzie znano go i uprawiano już od około 2000 lat. Op...
Skąd dokładnie pochodzi, nie jest do końca jasne – naukowcy najczęściej stawiają na Afganistan i Pakistan, a ich oponenci na kraje znad Morza Śródziemnego. Znana jest w każdym razi...
Ojczyzną czarnej rzodkwi są Egipt i Chiny. O jej uprawie w starożytnym Egipcie świadczą napisy na piramidzie Cheopsa. Jak podaje Herodot, w państwie faraonów żywiono czarną rzodkwi...
Zaraz po groszku i fasoli ciecierzyca jest trzecim najpopularniejszym na świecie warzywem strączkowym, choć u nas w Polsce wciąż zbyt mało docenianym. Kuchnia wegetariańska kojarzy...
Zwany jest także hurmą wschodnią lub hebanem wiśniówką, a jego owoce – kaki, persymoną, szaronem albo daktylośliwą. I właśnie te owoce ostatnio zawitały na nasze stoły. Mało kto wi...
Spotykany już w epoce brązu – od starożytności uważany był za roślinę leczniczą. Wspominają o nim Dioskorides, Pliniusz i Galen, a w średniowieczu święta Hildegarda, która bardzo c...
Słowianie przypisywali jej wielką moc magiczną. Zabezpieczali się przed demonami, zawieszając ją przy oknach i drzwiach w chatach. Rozkładali jej kępki w rogach pól, co miało chron...
Dioskorides w swojej „De materia medica” wyjaśnia, że nazwa Althaea pochodzi od słowa „althaeis” – „leczniczy”, gdyż roślina ta zwalcza mnóstwo rozmaitych dolegliwości....
Wiara w jego moc regeneracji tkanek była tak silna, że w dawnych czasach dziewczynie przed nocą poślubną – jeśli istniały uzasadnione obawy co do jej wcześniejszego nienagannego pr...
Nazwę feromon wzięto z języka greckiego – „pherein” oznacza „przekazywać”, a „hormao” – „pobudzać”. Są to substancje chemiczne wytwarzane przez organizm zwierząt, mające na celu uł...
Jedni mają czupryny mocne, gęste i mogą cieszyć się nimi przez całe życie, inni od dziecka, a już na pewno w tak zwanym kwiecie wieku, noszą „poważny problem” na głowie. Ilość i ja...
Późna jesień z reguły nie nastawia pogodnie do życia – zwłaszcza nim spadnie dodający światu urody śnieg. Późno wstaje dzień, wcześnie zapada ciemność, jedyne jasne godziny większo...
– Co do kur… czaka bladego! – Wyjrzałam nerwowo z łazienki. W głosie mojego męża pobrzmiewała furia. Ewidentnie chciał powiedzieć coś innego, jednakże zreflektował się, zerknąwszy ...
Jak co roku, pierogi z kapustą i grzybami były głównym daniem mojego wigilijnego stołu i oczywiście wymagały wcześniejszych przygotowań. Choinka, kupiona jak co roku w mrągowskim n...
Ni z tego, ni z owego zaczął sypać śnieg. Babcia od razu zauważyła, że sypie jak wtedy. Jak w tę Wigilię, którą miała za ostatnią w swoim życiu, prawdziwą Wigilię. Cofnęła się o ki...
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.