Kłopoty trawienne

Kłopoty trawienne

Choć coraz więcej wiemy o zdrowym żywieniu, jakoś okres świąteczny, karnawał oraz zima nastrajają nas żarłocznie… Współcześnie to i tak niewiele w porównaniu z tym, co jadali nasi przodkowie. Przecież wielu z nich praktycznie nie wstawało od stołu od rana do wieczora! Co, oczyw

Choć coraz więcej wiemy o zdrowym żywieniu, jakoś okres świąteczny, karnawał oraz zima nastrajają nas żarłocznie…

Współcześnie to i tak niewiele w porównaniu z tym, co jadali nasi przodkowie. Przecież wielu z nich praktycznie nie wstawało od stołu od rana do wieczora! Co, oczywiście, łączyło się następnie z rozmaitymi problemami – niestrawnością, biegunkami, wzdęciami, zaparciami… A i wątroba nigdy nie przepadała za tym okresem. Oczywiście, mieli na dolegliwości układu pokarmowego wypróbowane i skuteczne sposoby oraz starannie przygotowywali domowe apteczki do okresu obżarstwa i opijstwa. Na przykład w XVII wieku znani w całej Europie zielarze, nazywani karkonoskimi laborantami, mieszkający na stałe w Karpaczu, zawsze już na początku grudnia podwajali produkcję leków na niestrawność i kłopoty z wątrobą – po ich słynny eliksir różany, cesarsko-królewski proszek życia oraz wiele innych medykamentów co zapobiegliwsze gospodynie przysyłały umyślnych na długo przed świętami z najdalszych krańców Polski i z zagranicy też… Niejednego obżartucha poratowały one w żołądkowej biedzie, a i dzisiaj są godne polecenia – receptury karkonoskich laborantów nie straciły z czasem na skuteczności, a odznaczają się całkowitym brakiem dodatków chemicznych. Posługiwali się oni głównie ziołami zbieranymi od wczesnej wiosny do późnej jesieni, nie gardzili jednak i kosztownymi zamorskimi korzeniami, sprowadzanymi nawet z dalekiej Azji. Sprzedawali zresztą nie tylko stworzone przez siebie leki, ale i przepisy na nie. Oto kilka z nich.

Przeciw biegunce Eliksir różany

3 garście płatków ciemnoczerwonej róży, 0,8 l spirytusu, 50 g palonego cukru (by go otrzymać, trzeba podgrzewać w rondelku zwykły cukier, dopóki się nie rozpłynie na masę). Wszystkie składniki włożyć do porcelanowego naczynia, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3–4 dni. Zażywać po 60 kropli w szklance przegotowanej letniej wody, 3 razy dziennie.

Kleik jęczmienny

Wsypać do garnuszka 100 g nieoczyszczonego ziarna jęczmienia, zalać 2 szklankami wody, zagotować. Odcedzić, wrzucić jęczmień ponownie do naczynia, dolać 1 l wody i umytą startą skórkę z połowy cytryny. Gotować na małym ogniu, póki jęczmień nie stanie się mięciutki. W trakcie gotowania dodawać wody, gdyby zbyt szybko parowała. Na zakończenie dodać

2 łyżki miodu i kleik zjeść. Nie tylko powstrzymuje biegunkę, ale i łagodzi dolegliwości wątroby.

Przy niestrawności, bólach żołądka Cesarsko-królewski proszek życia Ta receptura powstała specjalnie na zapotrzebowanie cesarskiego dworu Habsburgów.

Po 200 g anyżku, kopru włoskiego, utartej skórki cytrynowej, korzenia lukrecji oraz 50 g sproszkowanego cynamonu i 400 g brązowego cukru. Wymieszać wszystko dokładnie, zażywać po łyżce po posiłkach.

Herbatka z chmielu 12 g szyszek chmielu, 25 g arcydzięgla litwora, 25 g korzenia ostrożenia. Zioła wymieszać, zalać 2 l wrzątku, odstawić pod przykryciem na 20 minut. Odcedzić. Pić po 1/2 szklanki 3 razy dziennie. Przed wypiciem lekko podgrzewać (dziś możemy napar przechowywać po prostu w termosie).

Przy zaparciach Łuski cebuli

Garść suchych łusek cebuli zalać litrem wrzącej wody, postawić na maleńkim ogniu i podgrzewać przez 10 minut. Odcedzić. Pić 3 razy dziennie po

1/3 szklanki.

Herbatka z senesem

40 g liści senesu, 25 g kwiatu bzu czarnego, 15 g owoców anyżku, 15 g kopru włoskiego. Zioła dokładnie wymieszać, czubatą łyżeczkę mieszanki zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 15 minut, odcedzić. Pić 2 razy dziennie po jedzeniu raczej nie przed snem).

Przy wzdęciach

Mieszanka ziołowa z kminkiem

Wymieszać w równych proporcjach nasiona kminku, kopru włoskiego, anyżku

Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.