Kiedy temperatura spada o kilka kresek poniżej zera, nawet grube, wełniane swetry nie zawsze zdają egzamin. Receptą na skuteczne rozgrzanie organizmu od wewnątrz jest na przykład odpowiednia dieta. Jednak w tym przypadku mity o zapotrzebowaniu na ciężkie i wysokokaloryczne posiłki odstawmy na bok. O wiele więcej ciepła dostarczą nam rozgrzewające przyprawy.
Krzysztof Kolumb odkrył nie tylko Amerykę, ale również… paprykę, którą sprowadził do Hiszpanii. W czasach dynastii Piastów, królewscy kucharze nie szczędzili kminku. Z kolei Rzymianie swoje dania sowicie doprawiali czosnkiem. Historia przypraw jest znacznie dłuższa, bo sięga 50 tysięcy lat p.n.e. Jako pierwsi ich właściwości lecznicze poznali mieszkańcy terenów dzisiejszych Chin. Dzięki temu szybko stały się jednym z najbardziej pożądanych i elitarnych produktów. Dzisiaj są towarem powszechnie dostępnym i być może ...