Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Nasze ciało powinno przejść gruntowne sprzątanie i „remont” na wiosnę. Wówczas jego zewnętrzna i wewnętrzna przestrzeń odpłaci się świeżym oddechem, dobrą przemianą materii, pełną blasku, jaśniejącą cerą oraz chęcią do życia i działania.
Potrawy z curry są jednymi z najzdrowszych na świecie. Od tysięcy lat kształtuje ono smak potraw w Indiach, gdzie zostało przyprawą narodową. Jednak przygotowanie curry przez hinduskie gospodynie znacznie różni się od europejskich sposobów. Ta mieszanka lub wchodzące w jej skład przyprawy są szczegó...
W odniesieniu do diety, która zaopatruje ludzki organizm w witaminy i minerały, używamy często określenia „zdrowa dieta”, tego punktu widzenia nie możemy jednak zastosować do określenia diety zalecanej przez lekarza praktykującego Tradycyjną Medycynę Chińską (TMC).
Teoria Pięciu Elementów wywodzi się z koncepcji yin–yang i opiera się na założeniu, że we wszystkim, co istnieje, można rozróżnić pięć aspektów: WODY, DRZEWA, OGNIA, ZIEMI i METALU.
Kiedy upał doskwiera, bardzo chętnie sięgamy po kefir, który ma orzeźwiający smak. Na jego bazie można także przygotować pyszny chłodnik lub kolorowe koktajle warzywne i owocowe. Czy rzeczywiście jest tak zdrowy, jak piszą w niektórych książkach czy artykułach...?
Na nasze samopoczucie i upodobania kulinarne mają wpływ nie tylko cykliczne zmiany pór roku. W cyklu dobowym, zgodnie z dobowym Zegarem Organów, przez dwie kolejne godziny główne organy wewnętrzne rosną w siłę, a następnie przekazują swój potencjał dalej, do następnych organów wenętrznych....
Wczesną wiosną obserwujemy w całej przyrodzie silny ruch w górę; takie cechy ma powracające po zimowym uśpieniu yang, które z gwałtownością pioruna budzi wszystko do życia i wzrostu.Późna wiosna ma z kolei cechy yin; właściwości łagodnego wiatru, który przenika i dociera wszędzie. Osoby obdarzone en..
Bardzo proszę, napiszcie więcej o komosie ryżowej (quinoa). Czy rzeczywiście ma tyle walorów spożywczych i zdrowotnych, że warto ją wprowadzić do codziennego jadłospisu? (...) Napiszcie też, jak ją przygotowywać.
Niedługo zacznie się sezon na szparagi. Słyszałem, że są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Napiszcie, jak je przyrządzać i w jakich schorzeniach można je pomocniczo stosować (...). Czy faktycznie działają też jak afrodyzjak?
– Każda pora roku ma swoją energię i powinniśmy to optymalnie wykorzystać dla swojego organizmu – mówi Bożena Żak-CyraN, dietetyczka, dietoterapeutka i autorka wielu książek o tematyce zdrowego odżywiania. O alchemii żywienia zgodnie z porami roku rozmawia z nią Agnieszka Janiszewska....
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.