Wyszukiwarka ziół Wyszukiwarka ziół
Wszystkie A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ź Ż
  • Dla zdrowia i urody

    Dla zdrowia i urody

    Okres zimy i wczesnej wiosny to czas, gdy organizm potrzebuje więcej witamin, a niestety nie jest to sezon na świeże, rodzime owoce i gruntowe warzywa. Warto więc wprowadzić do naszej codziennej diety kiełki, które dzięki cennym składnikom zapobiegają chorobom cywilizacyjnym. Ponadto są smaczne i ...
  • Chrzan

    Chrzan

    Chrzan jest rośliną znaną od wieków. To nie tylko smak, ale – jak wykazały badania naukowe – także zdrowie! Zawiera więcej witaminy C niż cytryny czy pomarańcze! Działa podobnie jak czosnek, ale nie pozostawia brzydkiego zapachu!
  • Pora na… pora

    Pora na… pora

    Por (Allium porrum) jest kuzynem cebuli, jednak mniej docenianym. Należy do rodziny czosnkowatych i jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku rośnie część jadalna – cebula i liście, a w drugim pęd kwiatostanowy.
  •    Cebula

    Cebula

    Cebula posiada specyficzny smak i aromat, jest niskokaloryczna, ale ciężkostrawna. Wyciska z oczu łzy, zawiera jednak cenne dla naszego zdrowia składniki. Pomaga zapobiegać wielu chorobom, mi.in. cukrzycy, miażdżycy i nie tylko…
  • Żurawina

    Żurawina

    Matka Natura bogato nas obdarzyła roślinami, które posiadają lecznicze właściwości, a których my nie doceniamy, wierząc w ogromną moc leków. Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje ich moc, by chronić nasze zdrowie. Jedną z takich roślin jest żurawina...
  • Jarzębina – Sorbus aucuparia

    Jarzębina – Sorbus aucuparia

    Większości z nas jarzębina kojarzy się z drzewem, z którego owoców w dzieciństwie robiliśmy korale i inne ozdoby. Prócz walorów dekoracyjnych i kulinarnych, roślina ta ma również właściwości lecznicze, m.in. przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, uzupełnia niedobory witaminowe, wspoma...
  • Jabłka

    Jabłka

    Jabłko to jeden z najpopularniejszych owoców w Polsce, który znalazł szerokie zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i w przemyśle spożywczym. Owoc ten jest polecany przy niedokrwistości, awitaminozach, schorzeniach przewodu pokarmowego, a także jako środek dietetyczny wspomagając...
  • Głóg

    Głóg

    O głogu pisaliśmy już wiele razy. Lecznicze właściwości jego owoców znane były już starożytnym Grekom a opisał je m.in. Dioskorydes. W średniowieczu uważano go za doskonały środek nasercowy, a mielone owoce dodawano do mąki przy wypieku chleba. Medycyna ludowa zalecała owoce przy podagrze, zapa...
  • Aronia

    Aronia

    Aronia jest darem natury, który warto wykorzystać dla zdrowia i urody. Owoce tego krzewu są doskonałym źródłem witamin i związków roślinnych, przez co wspomagają walkę organizmu z wieloma chorobami: nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą, chorobami oczu oraz nowotworami, a także poprawiają pracę mózgu (...
  • Winogrona

    Winogrona

    Winogrona kuszą swoim wyglądem, a jeszcze lepiej smakują. Jedni lubią białe, inni delektują się czerwonymi lub różowymi. Jednak bez względu na kolor winogron i ich smak, najcenniejszy jest zawarty w nich koktajl odżywczych witamin i minerałów. Owoce wykorzystywane są w profilaktyce wielu chorób cywi...
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.