8/2019 Czwarty wymiar
Wyszukiwarka ziół Wyszukiwarka ziół
Wszystkie A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ź Ż
  • Chrzan

    Chrzan

    Chrzan jest rośliną znaną od wieków. To nie tylko smak, ale – jak wykazały badania naukowe – także zdrowie! Zawiera więcej witaminy C niż cytryny czy pomarańcze! Działa podobnie jak czosnek, ale nie pozostawia brzydkiego zapachu!
  • Żurawina

    Żurawina

    Matka Natura bogato nas obdarzyła roślinami, które posiadają lecznicze właściwości, a których my nie doceniamy, wierząc w ogromną moc leków. Medycyna ludowa od wieków wykorzystuje ich moc, by chronić nasze zdrowie. Jedną z takich roślin jest żurawina...
  • Borówka brusznica

    Borówka brusznica

    Roślinka ta jest naturalną bombą witaminową. Jej właściwości zdrowotne były wykorzystywane od najdawniejszych czasów. Współcześni badacze odkryli w niej flawonoidy i garbniki, które wykorzystuje się do leczenia chorób układu pokarmowego i moczowego. Ponadto borówka znalazła zastosowanie w wielu diet...
  • Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)

    Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)

    Pochodzi prawdopodobnie z Meksyku. To na tamtejszych wykopaliskach odkryto nasiona dyni sprzed 10 000 lat.
  • Pomidor (Lycopersicum esculentum)

    Pomidor (Lycopersicum esculentum)

    Pomidory śmiało można zaliczyć do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która poza dostarczeniem organizmowi podstawowych składników odżywczych ma duży udział w profilaktyce wielu chorób. Zdecydowanie są one pokarmem prozdrowotnym.
  • Brzoskwinia  – owoc cenniejszy niż złoto…

    Brzoskwinia – owoc cenniejszy niż złoto…

    Brzoskwinia to wakacyjny owoc, który wykazuje właściwości prozdrowotne. Oprócz tego, że jest smaczny, wspomaga odchudzanie, pomaga w leczeniu osteoporozy oraz posiada właściwości… antystresowe! Brzoskwinia znalazła również zastosowanie w kosmetologii i oczywiście w kuchni.
  • Fasolka mung (Vigna radiata)

    Fasolka mung (Vigna radiata)

    Fasola mung, zwana także złotą fasolą, pochodzi z Indii, lecz stała się tradycyjnym elementem kuchni chińskiej. Jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków fasoli pod względem leczniczym, ponieważ skutecznie oczyszcza organizm z wszelkich toksyn i wspiera działanie układu sercowo-naczyniowego....
  • Czyściec bulwiasty (Stachys affinis)

    Czyściec bulwiasty (Stachys affinis)

    Jest jednym z wielu zapomnianych warzyw przeżywających w ostatnich latach prawdziwy renesans. Co roku w marcu w niektórych supermarketach pojawiają się kosze wypełnione małymi, blado-beżowymi bulwkami przypominającymi kształtem segmentowane larwy… Widok nie jest więc zbyt zachęcający, ale za to smak...
  • Sok z jęczmienia - eliksir młodości

    Sok z jęczmienia - eliksir młodości

    O tym, że jęczmień jest zbożem wspomagającym zdrowie, wiedzieli dobrze nasi przodkowie. Potwierdzają to również współczesne badania. Nauka na nowo odkryła to zboże. Zwłaszcza moc chlorofilu zawartego w trawie jęczmiennej oraz soku i proszku z młodego jęczmienia.
  • Soki na zdrowie

    Soki na zdrowie

    Jeżeli jest zimno albo próbujesz pokonać przeziębienie, najlepszym lekarstwem będzie ciepły napój pełen witamin. Choć jego przygotowanie wymaga podgrzania surowych produktów, zachowuje on wiele dobroczynnych właściwości i dostarcza ciału niezbędnych składników odżywczych.
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.