Wyszukiwarka ziół Wyszukiwarka ziół
Wszystkie A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O P R S Ś T U W Z Ź Ż
  • Zielona rewolucja w jadłospisie

    Zielona rewolucja w jadłospisie

    Światowej dziś sławy japoński lekarz i farmaceuta, Yoshihide Hagiwara stworzył w Osace największy w Japonii koncern produkujący lekarstwa. Nigdy nie zrezygnował jednak z prowadzenia własnych badań nad nowymi leczniczymi preparatami. Zajęty intensywną pracą na rzecz zdrowia innyc
  • Jęczmień

    Jęczmień

    Jęczmień (Hordeum), to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Pochodzi  z Bliskiego Wschodu, gdzie znany był już w okresie neolitu. Stał się podstawą wyżywienia starożytnych Egipcjan, którzy z jego ziaren piekli placki będące odpowiednikiem dzisiejszego chleba, a także wyrabia
  • A od kaszy człowiek zdrów

    A od kaszy człowiek zdrów

    Masz jeszcze w pamięci stary dziecięcy wierszyk „kipi kasza, kipi groch...”, kończący się stwierdzeniem, że kasze są zdrowe. Ten fakt potwierdzają współczesne badania naukowe, w trakcie których poddano szczegółowej analizie skład i wpływ kasz na kondycję człowieka. Trochę
  • Proso

    Proso

    Proso zwyczajne (Panicum miliaceum) jest jednorocznym zbożem o wyraźnie owłosionych źdźbłach i liściach. Należy do bardzo starych roślin uprawnych – już kilkaset lat temu było rozpowszechnione w Azji i Europie. W średniowiecznej Europie uprawa prosa uległa znacznemu ograniczen
  • Orkisz mało znany

    Orkisz mało znany

    Orkisz jest najlepszym ze zbóż. Kto go spożywa, będzie mieć zdrowe ciało i krew, pogodne usposobienie i radość w sercu – pisała św. Hildegarda, średniowieczna mistyczka i uzdrowicielka. W swoich do dziś aktualnych poradach zalecała, by stanowił on podstawę każdego posiłku...
  • Owies zwyczajny

    Owies zwyczajny

    Owies zwyczajny (Avena Sativa), nazywany też owsem siewnym, uprawia się od około 2 tysięcy lat. Jego plantacje spotyka się w wielu krajach Europy, w zachodniej Azji oraz w Ameryce Północnej. Wysiewa się go najczęściej na mało urodzajnych, piaszczystych glebach, zwykle na terenach podgó
  • Gryka

    Gryka

    Ekspedycje słynnego przyrodnika Przewalskiego odkryły, że grykę uprawiano już przed czterema tysiącami lat – najpierw w północnych Indiach, a później stopniowo w Chinach, Korei, a także w Japonii i w W Europie gryka pojawiła się za pośrednictwem kupców weneckich i tureckich dopier
  • Nawarz sobie kaszy

    Nawarz sobie kaszy

    Kasze do czasów potopu szwedzkiego były w Polsce podstawowym produktem żywnościowym, goszczącym na stołach częściej niż chleb! Ponownie pojawiły się w okresie socjalizmu, a potem znów zniknęły z naszych stołów. Teraz powróciły na fali fascynacji zdrową żywnością i wegetarianizmem. Można je śmiało uz...
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.