8/2019 Czwarty wymiar
  • Kuchnia  Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    W odniesieniu do diety, która zaopatruje ludzki organizm w witaminy i minerały, używamy często określenia „zdrowa dieta”, tego punktu widzenia nie możemy jednak zastosować do określenia diety zalecanej przez lekarza praktykującego Tradycyjną Medycynę Chińską (TMC).
  • Dobowy zegar organów

    Dobowy zegar organów

    Na nasze samopoczucie i upodobania kulinarne mają wpływ nie tylko cykliczne zmiany pór roku. W cyklu dobowym, zgodnie z dobowym Zegarem Organów, przez dwie kolejne godziny główne organy wewnętrzne rosną w siłę, a następnie przekazują swój potencjał dalej, do następnych organów wenętrznych....
  • Słoneczna energia na talerzu

    Słoneczna energia na talerzu

    – Każda pora roku ma swoją energię i powinniśmy to optymalnie wykorzystać dla swojego organizmu – mówi Bożena Żak-CyraN, dietetyczka, dietoterapeutka i autorka wielu książek o tematyce zdrowego odżywiania. O alchemii żywienia zgodnie z porami roku rozmawia z nią Agnieszka Janiszewska....
  • Kiszonki nie tylko w tradycyjnym wydaniu

    Kiszonki nie tylko w tradycyjnym wydaniu

    Przetwarzanie produktów to jeden z najstarszych sposobów konserwacji. Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez kiszonek, zwłaszcza tych najbardziej tradycyjnych – w postaci ogórków czy kapusty. Jednak takie dodatki to nie tylko charakterystyczny smak, ale prawdziwa witaminowa bomba i źródło probiot...
  • Polacy jedzą za mało ryb!

    Polacy jedzą za mało ryb!

    Zaledwie 8% Polaków spożywa dwie porcje ryb tygodniowo lub więcej1. To zdecydowanie za mało, by dieta była bogata w kwasy omega-3. Najczęściej kupujemy ryby tanie, łatwo dostępne i przetworzone. O tym, jakie gatunki ryb są najlepsze, jak rozpoznać świeżą rybę, z Agnieszką Piskałą, specjalistką ds. ż...
  • Żywność bezglutenowa - to potrzeba czy moda?

    Żywność bezglutenowa - to potrzeba czy moda?

    Do gabinetu przychodzi mama z dzieckiem, które ciągle skarży się na bóle brzucha, nie ma apetytu, żeby nie powiedzieć, że wręcz broni się przed jedzeniem. Jest apatyczne, blade. Można rzec, że taka jego uroda bo mama wygląda podobnie. Wspomnę tylko, że rodzice szukają rozwiązania tego problemu od dł...
  • Kwiaty w kuchni (cz. II)

    Kwiaty w kuchni (cz. II)

    W poprzednim numerze autorka zaprezentowała kilka kwiatów, które można bezpiecznie spożywać na surowo. Dziś proponuje wykorzystanie kolejnych – ze względu na ich walory smakowe i zdrowotne.
  • Żywność poprawiająca koncentrację i pamięć

    Żywność poprawiająca koncentrację i pamięć

    Odpowiednia dieta nie tylko poprawia odporność i kondycję fizyczną, lecz oddziałuje także na samopoczucie i zdolność koncentracji. Osoby, które wykonują pracę umysłową, studenci i uczniowie (w tym przypadku ich rodzice) powinni szczególnie zwracać uwagę, jaki rodzaj paliwa dostarczają komórkom nerw...
  • Kuchnia Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    W maju pojawiają się już sałata gruntowa, szparagi, rabarbar, truskawki i pełna skarbów majowa pokrzywa... Nie powinno ich zabraknąć na waszym stole.
  • Kuchnia Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    Zima koreluje z Przemianą Wody, to Wielkie Yin; maksimum zimna i ciemności. Ziemia zamyka się, zastyga w bezruchu, odpoczywa, równocześnie jest to czas odbudowy sił przyrody.
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.