• Przepisy kulinarne

    Przepisy kulinarne

    Surówka orzechowa 5 łyżek płatków owsianych zalać 6 łyżkami zimnej wody, dodać łyżkę miodu, 12 posiekanych orzechów laskowych i pozostawić na noc. Rano dodać tarte jabłko (najlepiej ze skórką), sok z połowy cytryny, 5 łyżek mleka, 5 łyżek chudego twarożku. Można też dorzucić owoce z mrożonek, np. t...
  • Kuchnia  Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    W odniesieniu do diety, która zaopatruje ludzki organizm w witaminy i minerały, używamy często określenia „zdrowa dieta”, tego punktu widzenia nie możemy jednak zastosować do określenia diety zalecanej przez lekarza praktykującego Tradycyjną Medycynę Chińską (TMC).
  • Dieta wegańska odchudza najlepiej

    Dieta wegańska odchudza najlepiej

    Osoby przestrzegające diety wegetariańskiej, a w szczególności weganie stroniący od wszystkich produktów pochodzenia odzwierzęcego, tracą kilogramy znacznie szybciej niż osoby na innych dietach zorientowanych na odzyskanie prawidłowej masy ciała.
  • Zamiast kawy – propozycje na lato

    Zamiast kawy – propozycje na lato

    (...) W wakacyjne miesiące niejednokrotnie musimy pracować intensywniej – za siebie i odpoczywających akurat współpracowników (nie nawołuję tu do buntu czy użalania się nad sobą – oni przecież „odrabiają” to podczas naszego urlopu). Niektórzy właśnie lato przeznaczają na doszkalanie, rozmaite kursy,...
  • Dobowy zegar organów

    Dobowy zegar organów

    Na nasze samopoczucie i upodobania kulinarne mają wpływ nie tylko cykliczne zmiany pór roku. W cyklu dobowym, zgodnie z dobowym Zegarem Organów, przez dwie kolejne godziny główne organy wewnętrzne rosną w siłę, a następnie przekazują swój potencjał dalej, do następnych organów wenętrznych....
  • chwasty, zioła, kwiaty na talerzu

    chwasty, zioła, kwiaty na talerzu

    Drobno posiekaną cebulę poddusić na tłuszczu (masło, olej), zalać chłodnym bulionem mięsnym lub warzywnym, dodać drobno posiekane młode pędy pokrzywy (jedna filiżanka na talerz zupy), zagotować. Na koniec, mieszając, dodać jeszcze jedno jajko, do tego trochę masła, sos sojowy i grzanki z białego chl...
  • Słoneczna energia na talerzu

    Słoneczna energia na talerzu

    – Każda pora roku ma swoją energię i powinniśmy to optymalnie wykorzystać dla swojego organizmu – mówi Bożena Żak-CyraN, dietetyczka, dietoterapeutka i autorka wielu książek o tematyce zdrowego odżywiania. O alchemii żywienia zgodnie z porami roku rozmawia z nią Agnieszka Janiszewska....
  • Kuchnia Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian

    W cyklu Pięciu Przemian, w związku ze zmianą pór roku, wyróżniamy dwa okresy przejścia między ruchem yin w dół i ruchem yang w górę.   Przedwiośnie to chwila zatrzymania między zimowym ruchem yin i wiosennym ruchem yang w górę. Łączy ono w sobie koniec rocznego cyklu z now
  • Zimowa dieta

    Zimowa dieta

    O zimowej diecie opowiada Ilona Cichecka, dietetyczka, absolwentka kierunków Dietetyka i Zdrowie Publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym oraz studiów podyplomowych z zakresu Dietetyki i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim, autorka wielu programów dietetyczno-eduk
  • Smaczne Prusy

    Smaczne Prusy

    Dziś inaczej, bo o kuchni Prus Wschodnich, o której przecież też można pisać, nasycając się przedwojennymi historiami. Życie w Prusach Wschodnich biegło wartkim rytmem, dzielone na pory roku, wschody i zachody słońca. To, co z lasu, ziemi i wody żywiło ludzi w prosty i zdrowy sposó
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.