Ech... Żeby to życie zwolniło, zakwitło pełnią – myślisz czasem. Można zwolnić w jednej chwili...
Ech... Żeby to życie zwolniło, zakwitło pełnią – myślisz czasem. Można zwolnić w jednej chwili...
Gdy płuczesz warzywa, siekasz czosnek, odmierzasz mąkę, smażysz rybę, myśl tylko o płukaniu, siekaniu, odmierzaniu i smażeniu. Skup całą uwagę i wolę na każdej najdrobniejszej czynności, szczypcie soli lub ziół, które kruszysz w palcach. Wczuj się w alchemię gotowania i doceń to, że możesz gotować. Skoro możesz gotować, to znaczy, że masz swój dom, swoją kuchnię, swój ogień, swoje garnki i talerze. Znaczy to też, że masz komu gotować, a nawet jeśli gotujesz tylko dla siebie – znajdź przyjemność w tym, że za chwilę spożyjesz dobre, wartościowe jedzenie. Zapal świece. Włącz muzykę. Wdychaj zapachy gotowanych potraw. Bądź z siebie dumna lub dumny, że potrafisz wyczarować coś pysznego, prostego i wartościowego i nie musisz jeść w pędzie kebaba, zapiekanki, hamburgera na wynos lu...