Kuchnia  Pięciu Przemian

Kuchnia Pięciu Przemian

W odniesieniu do diety, która zaopatruje ludzki organizm w witaminy i minerały, używamy często określenia „zdrowa dieta”, tego punktu widzenia nie możemy jednak zastosować do określenia diety zalecanej przez lekarza praktykującego Tradycyjną Medycynę Chińską (TMC).

Nie powinniśmy również mylić metody gotowania według Pięciu Przemian z dietą. Metoda ta może być bowiem stosowana w każdej diecie i kuchni regionalnej na całym świecie i potrawy ugotowane według niej mogą być bardzo smaczne, ale niekoniecznie „zdrowe”. „Zdrowe”, to w myśl TMC równowaga, która jest rozumiana tylko w jeden sposób – to harmonia yin-yang, czyli równowaga między ciepłem i zimnem, wilgocią i suszą, dniem i nocą, słońcem i deszczem.

Układ yin–yang odnajdziemy we wszystkim, co nas otacza; w kategoriach yin–yang możemy rozpatrywać organizm człowieka, pogodę, potrawę, wszystko…

W  organizmie człowieka są niezbędne płyny wewnętrzne (yin), które odżywiają tkanki ciała i ciepło (yang), które pozwala na wymiany i krążenie. Nadmiar lub niedobór yin lub yang są symptomami choroby. Ludzkie ciało można po...

Autor: Anna Czelej
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.