Orzechy laskowe to ważny składnik zdrowej diety, gdyż są bogatym źródłem witamin i minerałów.
Leszczyna pospolita (Corylus avellana L.) to popularny w Europie i Azji Mniejszej krzew, a niektóre jego odmiany traktowane są jako krzewy ozdobne. Owocami tej rośliny są orzechy, które rosną w gronach od jednego do pięciu. Każdy z nich otoczony jest małą łuską, która obejmuje około 3/4 orzecha. Owoc jest kulisty bądź owalny, żółtobrązowy z jasną skazą u podstawy. Dojrzewają od sierpnia do października, wypadają z łuski na ziemię – wtedy należy je zbierać.
Zawartość i właściwości
Medycyna naturalna od dawna wykorzystuje korę drzewa, liście i owoce jako lekarstwo na różne dolegliwości. Korę leszczyny zbiera się w marcu z młodych gałęzi, liście od maja do sierpnia, a owoce od września do października, podczas suchej pogody. Liście i korę należy suszyć się w zaciemnionym i przewiewnym miejscu, w temperaturze do 40 stopni C. Zawierają one olejek eteryczny, flaw...