Gotuj zdrowo

Gotuj zdrowo

Starożytni Chińczycy opisali dwie siły wyjściowe, którymi na poziomie makrokosmosu są NIEBO i ZIEMIA, określili ich cechy i wzajemne zależności.

Zima należy do Przemiany Wody, z którą koreluje smak słony i nerki w organizmie człowieka. W grupie pokarmów wzmacniających bezpośrednio nerki znajdziemy silnie wychładzające: tamari, miso, sól, algi i wychładzające: wodę źródlaną, soję i fasolę. Wydaje się oczywiste, że w czasie chłodów powinniśmy sięgać po rozgrzewające potrawy i unikać silnie wychładzających produktów – cytrusów, jabłek, gruszek, pomidorów, ogórków, sałaty, o mrożonych truskawkach już nie wspomnę. Pomimo tego nie zrobimy błędu, jeśli zjemy potrawę z długo gotowanej wychładzającej fasoli z dodatkiem lekko rozgrzewających przypraw czy wypijemy nawilżający kompot z gruszki ugotowanej z cynamonem i goździkami.

Długie gotowanie, pieczenie, mieszanie sprawia, że nasze potrawy stają się rozgrzewające, im dłużej gotujemy je w zimie, tym lepiej. Unikajmy jednak przesady; w internecie kr...

Autor: Anna Czelej
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.