Właściwości mleka i serów owczych

O prozdrowotnych właściwościach produktów z owczego mleka z PROF. BOŻENĄ PATKOWSKĄ-SOKOŁĄ z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawia Jolanta Podsiadła.

Pani Profesor, czym mleko owcy różni się od mleka krowy i kozy? 

– Przede wszystkim owca daje go dużo mniej. Na przykład u owiec hodowanych przez górali podczas 150 dni laktacji można uzyskać od owczej matki około 70 litrów mleka spożywczego, nie licząc pokarmu potrzebnego do wykarmienia młodych. Ale skondensowanie składników odżywczych jest w nim dużo większe niż w mleku krowim i kozim. Zawiera więcej białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych. Dla przykładu, mleko krowie ma 3,5 proc. tłuszczu, kozie – 4,1 proc., a owcze – od 6,5 do nawet 12 proc.

To dobrze, że tłuszczu jest aż tyle?

– Bardzo dobrze, bo ten tłuszcz „leczy”. Mówię to z całą odpowiedzialnością, bo zostało to potwierdzone prowadzonymi przez wiele lat badaniami naukowymi, w tym również przez nasz zespół. W ow...

Autor: Jolanta Podsiadła
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.