Potrawy wiosenne i świąteczne

Potrawy wiosenne i świąteczne

Wiosną obserwujemy w przyrodzie silny ruch yang w górę; kiełkują ziarna, które z ogromną siłą przebijają ziemię i przekształcają się w zielone rośliny.

Wiosną obserwujemy w przyrodzie silny ruch yang w górę; kiełkują ziarna, które z ogromną siłą przebijają ziemię i przekształcają się w zielone rośliny.

Symbolem wiosny jest zielone drzewo, które rośnie w górę. Z Przemianą Drzewa koreluje smak kwaśny, co wcale nie oznacza, że wiosną jemy wyłącznie kwaśne produkty; przypomnę, że o każdej porze roku jemy potrawy składające się ze wszystkich pięciu smaków. Sezonowo zmieniają się jedynie akcenty, które pomagają nam zachować równowagę. Smak kwaśny związany z wiosną działa ściągająco, a więc jest to ruch, który na poziomie organizmu równoważy ekspansywny ruch yang w górę w przyrodzie.
Na ogół lubimy emocje yang i ruch w górę, ale nie mogą być one przesadne, w każdej zmianie powinniśmy dążyć do zachowania równowagi yin–yang.

W marcu jest jeszcze stosunkow...

Autor: Anna Czelej
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.