Glony nie tylko w kuchni

Glony nie tylko w kuchni

Woda morska, która stanowi środowisko życia alg to skoncentrowany roztwór wielu cennych substancji odżywczych wypłukiwanych z lądu do morza – obliczono, że zawiera 104 sole mineralne identyczne z tymi znajdującymi się w plazmie krwi człowieka. Pozytywne oddziaływanie alg na ludzki organizm zależy w dużej mierze od czystości wody, pory (w tym faz księżyca) oraz sposobu ich zbioru. Po wyłowieniu algi się mrozi, następnie suszy i poddaje dalszej obróbce w zależności od przeznaczenia.

Bardzo proszę, napiszcie coś o glonach. Podobno odmładzają, oczyszczają i wzmacniają organizm oraz dostarczają jodu, a także pomagają uporać się z „oponkami”, wałkami i cellulitem. Jak jes stosować? Gdzie kupić?
Anka z Jasła

Według dawnych angielskich legend, wróżka Morgana przygotowywała napój z alg, który przedłużał młodość i zmieniał w prawdziwą piękność każdą kobietę, która go skosztowała. Również dziś glony są bardzo chętnie wykorzystywane w kosmetologii i klientki salonów piękności opuszczają je zachwycone młodszym wyglądem skóry. Poza tym glony stają się coraz bardziej popularne w kuchni i cieszą nie tylko podniebienia smakoszy, ale także dostarczają wielu cennych składników odżywczych.
Glony to proste organizmy należące do plechowców, żyjące w wodach mórz i oceanów.
Z łaciny nazywają si...

Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.