Powinna królować zimą na naszych stołach jako jedno z dostępnych świeżych warzyw. Jej uprawy cieszą się wielowiekową tradycją, a właściwości lecznicze znane są od czasów starożytności. To wspaniałe warzywo dla diabetyków, osób na diecie odchudzającej oraz chorych na nerki czy alergie skórne. Cykoria, pomimo swojego gorzkiego smaku, znajduje coraz więcej amatorów.
Powinna królować zimą na naszych stołach jako jedno z dostępnych świeżych warzyw. Jej uprawy cieszą się wielowiekową tradycją, a właściwości lecznicze znane są od czasów starożytności. To wspaniałe warzywo dla diabetyków, osób na diecie odchudzającej oraz chorych na nerki czy alergie skórne. Cykoria, pomimo swojego gorzkiego smaku, znajduje coraz więcej amatorów.
Wszystkie cykorie jadalne pochodzą od niebiesko kwitnącej cykorii podróżnik (Cichorium intybus), rośliny z rodziny złożonych, astrowatych, rosnącej dziko na skrajach dróg i na nieużytkach, od Europy przez północną Afrykę, aż do Azji. Z biegiem czasu wykształciły się z niej rozmaite formy uprawne. Należą do nich cykoria siewna, inaczej korzeniowa oraz cykoria sałatowa.
Do cykorii sałatowych należy wiele odmian, począwszy od cykorii jesiennej, której gorycz ustępuje wra...