Późna jesień to bardzo trudny okres w roku. Słońce słabiej świeci, z drzew opadają liście, z ogrodów znikają świeże warzywa i owoce, a nas coraz częściej ogarnia przygnębienie i nękają rozmaite dolegliwości. Zdawałoby się, że sezon na przetwory już dawno zakończony
Karolina Sienkiewicz
Korzystałam m.in. z:
Mateusz Senderski, Zioła w nalewkach leczniczych
Eva i Wolfgang Dreyerowie, Przewodnik. Zioła, jagody i grzyby. Rozpoznanie, zbiór i zastosowanie
Jarosław Dumanowski i Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Półgęski, czarnina i karp w piernikach. Przepisy kulinarne z najstarszych książek kucharskich z regionu kujawsko-pomorskiego
Ellen Heidbohmer, Czarny bez. Dla zdrowia i urody
Jan Andrzej Kozłowski, Teresa Wielgosz, Joanna Cis, Zioła z apteki natury.
Polskie zioła dla zdrowia i urody