Nieocenione pączki

Nieocenione pączki

Jako pierwsze wczesną wiosną na zew natury odpowiadają drzewa. Ich soki ruszają z ogromną życiodajną mocą, krążą w pniach i konarach, rozpoczynając uśpiony w zimowych miesiącach proces wzrostu i rozmnażania. Najpierw gałązki pokrywają się pączkami – to w nich kumuluje się część owej obudzonej właśnie energii.

Jako pierwsze wczesną wiosną na zew natury odpowiadają drzewa. Ich soki ruszają z ogromną życiodajną mocą, krążą w pniach i konarach, rozpoczynając uśpiony w zimowych miesiącach proces wzrostu i rozmnażania. Najpierw gałązki pokrywają się pączkami – to w nich kumuluje się część owej obudzonej właśnie energii.

Są one wypełnione składnikami pokarmowymi, dzięki którym rozwiną się z nich silne, zdrowe liście, a na iglakach – nowe pędy. Owe odżywcze substancje to wspaniałe lekarstwo na wiele dolegliwości, od tysięcy lat wykorzystywane w medycynie ludowej. Warto się w nie zaopatrzyć, uważając jednak przy tym, by nie ogołocić drzew zbyt mocno, nie pozbawić ich zielonej, wiosenno-letniej okrywy i nie zahamować rozwoju iglaków. Nie zbieramy zatem pączków „do czysta”, lecz po trochu z kilkunastu drzew. W tym celu trzeba, oczywiście, udać się tam, gdzie są ich całe zagajniki, a nie pojedyncze egzemplarze. Muszą one rosnąć z dala od miejsc zanieczyszczonych, autostrad i ośrodków przemysłowych. Najlepiej pozyskiwać je z gałęzi „po przecinkach”. Daje to dodatkową korzyść – wczesnowiosenna wyprawa do lasu pozwoli odetchnąć świeżym, czystym powietrzem i złapać dzienne światło.
A jakie skarby zawierają w sobie takie wiosenne trofea?

Brzoza brodawkowata (Betula verrucosa)
Pączki brzozy zbiera się już w zimie i przez całą wiosnę – aż do maja, ale najlepszy surowiec leczniczy stanowią te wczesnowiosenne – gdy już są nabrzmiałe, ale jeszcze nie pękają. Wykorzystuje się je świeże, w postaci nalewek czy masek, lub suszone (w temperaturze do 30°C w ogrzewanych suszarniach bądź – w mniejsze ilości na domowy użytek – w piekarnikach i suszarkach do ziół).

Skład i właściwości
Zawierają olejek eteryczny, flawonoidy (kemferol, luteolinę, kwercetynę, rutynę, hiperozyd), żywice, aminokwasy, salicylany, garbniki, śluzy, wielocukry, fitohormony, fitosterole, witaminy C i P oraz z grupy B, a także niewielką ilość soli mineralnych – magnezu, cynku, żelaza i wapnia.

Na odtrucie, oczyszczenie, wzmocnienie
Herbatki z pączków brzozy zwiększają wydzielanie żółci i stymulują pracę wątroby, przyspieszając wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii i ksenobiotyków (między innymi jonów sodu i chloru), są zatem doskonałym środkiem wspomagającym wiosenne oczyszczanie organizmu z toksyn, dodającym ponadto sił przy wiosennym przesileniu. Zwłaszcza że działają również napotnie i moczopędnie, co przyspiesza procesy odtruwające. Przy okazji pozwalają też zwalczyć obrzęki, jako że ułatwiają pozbywanie się nadmiaru płynów z organizmu (przetwory z pączków w ogóle regulują gospodarkę wodno-elektrolitową, dzięki czemu ich stosowanie daje dobre efekty między innymi przy puchlinie wodnej). Ponieważ stymulują pracę nerek, a równocześnie mają właściwości przeciwzapalne, z powodzeniem wykorzystuje się je także do leczenia stanów zapalnych układu moczowego oraz pęcherza, skąpomoczu i kamicy nerkowej.

I jeszcze...
Regulują pracę układu pokarmowego, zwalczają biegunki, niestrawność, zatrucia. Odkażają. Ponadto wykazują działanie przeciwartretyczne i przeciwreumatyczne, łagodzą bóle mięśni oraz zapobiegają osteoporozie. Można (i warto) stosować je w stanach zapalnych układu płciowego – zaburzeniach hormonalnych, zapaleniu przydatków, przy upławach (także zewnętrznie – w nasiadówkach, irygacjach i płukankach).

Od wieków wykorzystywano je do zwalczania stanów z

Autor: Kasia Bury
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.