Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Przez prasę, i to nawet poważne tygodniki opinii, przetoczyła się nagonka na dietę bezglutenową, a że to tylko głupia moda, której hołdują celebryci, że badania nie potwierdzają je...
To choroba najłatwiejsza do „udawania”, bo nie wiążą się z nią żadne istotne objawy. Wystarczy tylko powiedzieć: mam migrenę. Dlatego można by ją nazwać królową chorób, ulubioną i ...
Przesilenie wiosenne objawia się m.in. uczuciem silnego znużenia, osłabienia organizmu, spadku odporności wiążącego się z zaostrzeniem wszelkich chorób przewlekłych, z większą skło...
Znany chiński specjalista w dziedzinie medycyny naturalnej Mantak Chia z Tajlandii (Mistrz Tao) zwraca uwagę na olbrzymią rolę drzew. Rośliny te nie tylko powodują transformację dw...
Zwana inaczej sokorą lub topolą nadwiślańską, a to dlatego, że kocha wodę. Jest jednym z gatunków reprezentujących rodzinę wierzbowatych. Jej pączki są cennym surowcem działającym ...
Jako pierwsze wczesną wiosną na zew natury odpowiadają drzewa. Ich soki ruszają z ogromną życiodajną mocą, krążą w pniach i konarach, rozpoczynając uśpiony w zimowych miesiącach pr...
Zmieniające się pory roku charakteryzują się przemiennym ruchem yin–yang, który jest jak wdech – ruch yin w dół i do centrum oraz wydech – ruch yang w górę i na zewnątrz. Wiosna to...
Obrzęd święcenia pokarmów sięga tradycją VIII wieku i znany jest zarówno w Kościele katolickim, jak i prawosławnym. Jedzenie święci się na pamiątkę uczty, jaką Jezus Chrystus odbył...
Przed świętami każdy zarzeka się, że musi ograniczyć ilość pochłanianego jedzenia i więcej się ruszać. Zazwyczaj są to pobożne życzenia, święta coraz częściej sprowadzają się bowie...
W poprzednim numerze opublikowaliśmy fragment książki B. Simonsohn pt. „Sok z młodego jęczmienia”. Wzbudził on duże zainteresowanie, dlatego zamieszczamy kolejny tekst o właściwośc...
Jest mnóstwo naturalnych środków poprawiających pracę umysłu, koncentrację i pamięć, a równocześnie, w przeciwieństwie do chemicznych stymulantów, nie działających negatywnie na zd...
Niektóre minerały synchronizują działanie obu półkul mózgowych, wzmacniają koncentrację, poprawiają zdolność zapamiętywania i uczenia się oraz stymulują zdolności intelektualne. In...
Jest jednym z wielu zapomnianych warzyw przeżywających w ostatnich latach prawdziwy renesans. Co roku w marcu w niektórych supermarketach pojawiają się kosze wypełnione małymi, bla...
Fasola mung, zwana także złotą fasolą, pochodzi z Indii, lecz stała się tradycyjnym elementem kuchni chińskiej. Jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków fasoli pod względem...
O tym, jak w prosty i tani sposób zniszczyć bakterie namnażające się w uchu środkowym, poradzić sobie z zapaleniem zatok, bólem gardła i kaszlem, z JERZYM ZIĘBĄ, autorem książki „U...
W XXI wieku łatwo dostrzec, jak wzrasta tempo życia. Ciągle gdzieś gonimy – do pracy, z pracy, do szkoły, ze szkoły, do domu, do dzieci etc. W ciągłej gonitwie czasami nie sposób z...
Przesilenie wiosenne z reguły nikomu nie dodaje urody. Wprawdzie od wieków wiadomo, że zimno konserwuje – również cerę, zapobiegając zmarszczkom (w końcu nie bez powodu jedna z naj...
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.