Natura i Ty - Wydanie 3-4/2015 - spis treści

  • 4

    zamiast wstępu [dostępny pełny artykuł]

    Przez prasę, i to nawet poważne tygodniki opinii, przetoczyła się nagonka na dietę bezglutenową, a że to tylko głupia moda, której hołdują celebryci, że badania nie potwierdzają je...
  • 6

    Migrenę można pokonać

    To choroba najłatwiejsza do „udawania”, bo nie wiążą się z nią żadne istotne objawy. Wystarczy tylko powiedzieć: mam migrenę. Dlatego można by ją nazwać królową chorób, ulubioną i ...
  • 16

    Czas odnowy

    Przesilenie wiosenne objawia się m.in. uczuciem silnego znużenia, osłabienia organizmu, spadku odporności wiążącego się z zaostrzeniem wszelkich chorób przewlekłych, z większą skło...
  • 28

    Kokosowy detoks

    A może skorzystacie z rad dr. B. Fife, jak skutecznie oczyścić organizm i pozbyć się wielu nękających schorzeń?
  • 36

    Lecznicza rola drzew

    Znany chiński specjalista w dziedzinie medycyny naturalnej Mantak Chia z Tajlandii (Mistrz Tao) zwraca uwagę na olbrzymią rolę drzew. Rośliny te nie tylko powodują transformację dw...
  • 40

    Topola czarna (Populus nigra)

    Zwana inaczej sokorą lub topolą nadwiślańską, a to dlatego, że kocha wodę. Jest jednym z gatunków reprezentujących rodzinę wierzbowatych. Jej pączki są cennym surowcem działającym ...
  • 45

    Pij wodę regularnie

    5 porad, jak nie zapomnieć o codziennym i systematycznym piciu wody
  • 46

    Nieocenione pączki [dostępny pełny artykuł]

    Jako pierwsze wczesną wiosną na zew natury odpowiadają drzewa. Ich soki ruszają z ogromną życiodajną mocą, krążą w pniach i konarach, rozpoczynając uśpiony w zimowych miesiącach pr...
  • 56

    Nie tylko na świąteczny stół

    Zmieniające się pory roku charakteryzują się przemiennym ruchem yin–yang, który jest jak wdech – ruch yin w dół i do centrum oraz wydech – ruch yang w górę i na zewnątrz. Wiosna to...
  • 68

    Wielkanocny koszyk [dostępny pełny artykuł]

    Obrzęd święcenia pokarmów sięga tradycją VIII wieku i znany jest zarówno w Kościele katolickim, jak i prawosławnym. Jedzenie święci się na pamiątkę uczty, jaką Jezus Chrystus odbył...
  • 74

    Chorzy z przejedzenia

    Przed świętami każdy zarzeka się, że musi ograniczyć ilość pochłanianego jedzenia i więcej się ruszać. Zazwyczaj są to pobożne życzenia, święta coraz częściej sprowadzają się bowie...
  • 82

    Zielona krew

    W poprzednim numerze opublikowaliśmy fragment książki B. Simonsohn pt. „Sok z młodego jęczmienia”. Wzbudził on duże zainteresowanie, dlatego zamieszczamy kolejny tekst o właściwośc...
  • 86

    Zamiast kawy [dostępny pełny artykuł]

    Jest mnóstwo naturalnych środków poprawiających pracę umysłu, koncentrację i pamięć, a równocześnie, w przeciwieństwie do chemicznych stymulantów, nie działających negatywnie na zd...
  • 90

    Kamienie przed egzaminami [dostępny pełny artykuł]

    Niektóre minerały synchronizują działanie obu półkul mózgowych, wzmacniają koncentrację, poprawiają zdolność zapamiętywania i uczenia się oraz stymulują zdolności intelektualne. In...
  • 96

    Czyściec bulwiasty (Stachys affinis)

    Jest jednym z wielu zapomnianych warzyw przeżywających w ostatnich latach prawdziwy renesans. Co roku w marcu w niektórych supermarketach pojawiają się kosze wypełnione małymi, bla...
  • 102

    Fasolka mung (Vigna radiata)

    Fasola mung, zwana także złotą fasolą, pochodzi z Indii, lecz stała się tradycyjnym elementem kuchni chińskiej. Jest jednym z najbardziej wartościowych gatunków fasoli pod względem...
  • 108

    5 mitów dotyczących warzyw i owoców

    Czy w cytrusach znajdziemy najwięcej witaminy C? Czy ziemniaki są tuczące? I czy połączenie pomidora z ogórkiem wyjdzie nam na zdrowie? Chociaż powszechnie wiadomo, że warzywa są c...
  • 112

    Skuteczny zestaw pierwszej pomocy [dostępny pełny artykuł]

    O tym, jak w prosty i tani sposób zniszczyć bakterie namnażające się w uchu środkowym, poradzić sobie z zapaleniem zatok, bólem gardła i kaszlem, z JERZYM ZIĘBĄ, autorem książki „U...
  • 116

    Siady. Zatrzymanie i stabilność

    W XXI wieku łatwo dostrzec, jak wzrasta tempo życia. Ciągle gdzieś gonimy – do pracy, z pracy, do szkoły, ze szkoły, do domu, do dzieci etc. W ciągłej gonitwie czasami nie sposób z...
  • 122

    Wiosennie piękna

    Przesilenie wiosenne z reguły nikomu nie dodaje urody. Wprawdzie od wieków wiadomo, że zimno konserwuje – również cerę, zapobiegając zmarszczkom (w końcu nie bez powodu jedna z naj...
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.