Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Łacińska nazwa rodzajowa krwiściągu pochodzi od słów „sanguis” – krew i „sorbere” – ściągać, co znalazło dosłowne odzwierciedlenie w polskiej nomenklaturze. Od razu zdradza właściwości lecznicze rośliny. Poza tym zwano go u nas krewnikiem, krwawnikiem, krwieściągiem warzywnym, różyczką Panny Marii, ...
Jak twierdzą naukowcy, bezpiecznie możemy spożywać na surowo kwiaty około 90 gatunków roślin. Dziś proponujemy wam skosztowanie
i wykorzystanie kolejnych – nie tylko do ozdoby, ale dla smaku i zdrowia.
Nazywany niekiedy krwawnicą, rośnie w strefie klimatu umiarkowanego na całej półkuli północnej i południowej. U nas spotyka się go najczęściej na miedzach, suchych łąkach i pastwiskach, gdzie tworzy gęste darnie. Jeszcze do końca września można go zbierać.
Pochodzi z Egiptu i z terenów zachodniej Azji – dzisiejszych Indii i Iranu, gdzie uprawiano go już w czasach biblijnych. Na południe Europy trafił w starożytności, w jej zachodniej
i wschodniej części pojawił się jednak prawdopodobnie dopiero we wczesnym średniowieczu, przy czym ceniono go tu nie ...
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.