Lecznicze działanie chia od A do Z

Lecznicze działanie chia od A do Z

Nasiona chia są bogate w te składniki pokarmowe, których ogólnie brak w naszej diecie, takie jak kwasy tłuszczowe Omega-3 i błonnik, umożliwiające organizmowi uaktywnienie swoich zdolności samoleczenia. W ten sposób wzmacnia się cały organizm. Oprócz tego pośredniego efekty leczniczego nasiona chia wzmacniają i intensyfikują smak takich potraw jak budynie, sosy i smoothie.

Nasiona chia są bogate w te składniki pokarmowe, których ogólnie brak w naszej diecie, takie jak kwasy tłuszczowe Omega-3 i błonnik, umożliwiające organizmowi uaktywnienie swoich zdolności samoleczenia. W ten sposób wzmacnia się cały organizm. Oprócz tego pośredniego efekty leczniczego nasiona chia wzmacniają i intensyfikują smak takich potraw jak budynie, sosy i smoothie.

Podczas pieczenia i gotowania możemy zastąpić połowę używanego tłuszczu żelem z nasionami chia i w ten sposób oszczędzić kalorie oraz zrobić coś dla naszego zdrowia. Poza tym chia pozwala oszczędzić na wydatkach.  (...)

ALERGIE
Chia pomaga zapobiegać alergiom i leczyć je. Zespół naukowców japońskich karmił myszy dietą bogatą w kwas αa-linolenowy. U myszy, które były karmione tym kwasem tłuszczowym Omega-3, w który bogate są również nasiona chia, odpowiedź immunologiczna była wyraźnie słabsza niż w grupie kontrolnej. Spadł poziom immunoglobuliny E, wskaźnika reakcji alergicznych. Dzięki kwasowi αa-linolenowemu znacznie mniej zwierząt padło z powodu wstrząsu anafilaktycznego. Alergie są objawem nadaktywności lub nieprawidłowego programowania układu odpornościowego. Wskutek wzmacniania układu odpornościowego kwasami tłuszczowymi Omega-3 i przeciwutleniaczami nasiona chia pomagają obniżać skłonność do alergii. Wiele reakcji alergicznych powstaje wskutek nadmiaru eikozanoidu – prostaglandyny sprzyjającej powstawaniu zapaleń, produkowanej z kwasów tłuszczowych Omega-6. Tutaj chia zapewnia równowagę.

ASTMA
Kwasy tłuszczowe Omega-3, w jakie bogate są nasiona chia, mogą łagodzić objawy astmy. Te tłuszcze blokują produkcję jednej z substancji sprzyjających powstawaniu zapaleń o nazwie leukotrien B4, podobnie jak sterydy, ale bez skutków ubocznych. Kwasy tłuszczowe Omega-3 wspomagają produkcję leukotrienu LTB5, antagonisty B4. Im większa produkcja LTB5, tym słabsze są ataki astmy. Podczas trwających rok badań prowadzonych z udziałem chorych na astmę ci z pacjentów, którzy otrzymywali kwasy tłuszczowe Omega-3, mieli pod koniec roku większą pojemność płuc niż ci, którzy otrzymywali placebo. Chory na astmę powinien spożywać zwiększoną ilość działających przeciwzapalnie kwasów tłuszczowych Omega-3. (...)

CHOROBA ALZHEIMERA
Około 2 mln obywateli Niemiec cierpi na demencję, z tego około 700 tys. – na chorobę Alzheimera. Kwasy tłuszczowe DHA chronią mózg przed chorobą Alzheimera. Z kwasu tłuszczowego Omega-3 – kwasu
a-linolenowego, organizm wytwarza kwasy tłuszczowe DHA, które są głównym składnikiem tłuszczu otaczającego neurony w mózgu. Badania naukowe prowadzone z udziałem ludzi chorych na chorobę Alzheimera udowodniły, że mają oni znacznie większy niedobór DHA niż grupa kontrolna. U uczestników, którzy mieli najniższy poziom DHA, ryzyko zniedołężnienia było wyższe o 160%. Sekcje zwłok osób chorych uwidoczniły, że choroba Alzheimera często idzie w parze z zapaleniami w mózgu. Również tutaj pomaga kwas αa-linolenowy obecny w nasionach chia.

CHOROBA LEŚNIOWSKIEGO-CROHNA
Choroba Leśniowskiego-Crohna należy do przewlekłych chorób zapalnych jelit i medycyna akademicka uważa ją za nieuleczalną. Znam 40-letniego człowieka, który z jej powodu musiał przejść na wcześniejszą emeryturę. Miewał nawet 17 biegunek w ciągu dnia. Objawami tej choroby są bóle, skurcze, utrata wagi, niedobór żelaza, depresje, bóle głowy, gorączka i krwotoki. W cięższych przypadkach zachodzi konieczność operacyjnego usunięcia fragmentu jelita. Choroba pojawia się rzutami. W jednym z badań naukowych, trwającym przez rok, grupie pacjentów podawano suplementy diety Omega-3. 59% spośród tych pacjentów nie doznało już nawrotu choroby, w porównaniu do 26%, którzy otrzymywali placebo. Jeżeli ktoś wątpi w to, że na chorobę Leśniowskiego-Crohna zapadają w większości młodzi ludzkie pomiędzy 20. a 40. rokiem życia i muszą oni przyjmować często przez całe dziesięciolecia leki zawierające kortyzon, powinien wiedzieć, że kwasy tłuszczowe Omega-3 powodują, że można zmniejszyć dawkę leków, i często stają się one zupełnie zbędne. Próbki tkanki jelitowej, która uległa regeneracji dowodzą, że liczba sprzyjających zapaleniom leukotrienów Omega-6 znacząco się obniżyła wskutek dostarczania organizmowi kwasów tłuszczowych Omega-3.

CUKRZYCA
Chia zapobiega cukrzycy i zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę u diabetyków wymagających insuliny. Włókna roślinne spowalniają trawienie węglowodanów, co powoduje stabilizację poziomu cukru we krwi. Jedną z przyczyn cukrzycy jest stres oksydacyjny. Tu chia jest pomocna dzięki zawartej w niej pełnej gamie przeciwutleniaczy. Kwas α-linolenowy zwiększa efektywność insuliny. Kwasy tłuszczowe Omega-3 uelastyczniają błonę komórkową i powodują, że staje się ona bardziej wrażliwa na insulinę. W ten sposób przyczyniają się do oszczędzania insuliny. Nadwaga jest jednym czynników ryzyka w cukrzycy. Chia pomaga utrzymać prawidłową wagę, ponieważ jest „bombą witaminową” powodującą długotrwały efekt nasycenia, co jest głównie zasługą błonnika. Chia pomaga też w objawach towarzyszących cukrzycy, takich jak wysokie ciśnienie krwi, wysokie parametry tłuszczowe krwi i wysoki poziom cholesterolu LDL, przez ich obniżenie. Ponieważ chia energetyzuje i redukuje wagę, spożywający ją ludzie są raczej zmotywowani do uprawiania sportów. W ten sposób można np. „uciec” przed cukrzycą.

DEPRESJE
Badania naukowe prowadzone w Izraelu dowiodły, że połowa pacjentów cierpiących na depresję, którzy dotąd nie zostali namówieni na żadną terapię, po uzupełnieniu diety w kwasy tłuszczowe Omega-3 przestali na nią cierpieć w ciągu niecałych trzech tygodni. W magazynie „Archives of General Psychiatry” opublikowano wyniki badań brytyjskich, zgodnie z którymi kwasy tłuszczowe Omega-3 mogą złagodzić następujące objawy depresji: smutek, brak energii, lęki, bezsenność, skłonności samobójcze i spadek libido. Im więcej kwasów tłuszczowych Omega-3 spożywa człowiek, tym mniejsza tendencja do ulegania depresji i tym pozytywniejsze jego nastawienie do życia.
Interesujące jest, że w Japonii, Singapurze i Malezji – krajach o wysokim spożyciu żywności bogatej w kwasy tłuszczowe Omega-3 – depresja poporodowa występuje od 3 do 20 razy rzadziej niż w Niemczech, Francji i Stanach Zjednoczonych. Co dziesiąta matka w Niemczech cierpi na „baby blues”, czyli przygnębienie poporodowe. Często nikłe zapasy kwasów tłuszczowych Omega-3 są przekazywane przez łożysko płodowi oraz niemowlęciu podczas karmienia piersią, wskutek czego dochodzi do dotkliwego ich deficytu u matki.

DOLEGLIWOŚCI MIESIĄCZKOWE
Ponad 80% kobiet w Niemczech przynajmniej okresowo cierpi z powodu dolegliwości miesiączkowych, takich jak skurcze i bóle. Przyczyną jest nadprodukcja jednej z substancji sprzyjających powstawaniu zapaleń o nazwie prostaglandyna E2 lub PGE2. Kwasy tłuszczowe Omega-3 zatrzymują aktywność PGE2. Dlatego kobiety spożywające duże ilości ryb rzadziej cierpią na dolegliwości miesiączkowe. Także kwasy tłuszczowe Omega-3 obecne w nasionach chia łagodzą bóle pojawiające się w czasie miesiączki.

...
Autor: Barbara Simonsohn
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.