To owoce lata. Oprócz tego, że są smaczne, wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Owoce malin zawierają bowiem witaminy B1, B2, B3, B6, E, witaminę C i prowitaminę A (beta-karoten), cukry – głównie fruktozę i glukozę, pektyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne, barwniki antocyjanowe, substancje śluzowe oraz potas, żelazo i cynk. Dzięki obecności tych składników malina jest współcześnie wykorzystywana w lecznictwie, kosmetologii oraz kuchni.
To owoce lata. Oprócz tego, że są smaczne, wykazują korzystny wpływ na zdrowie. Owoce malin zawierają bowiem witaminy B1, B2, B3, B6, E, witaminę C i prowitaminę A (beta-karoten), cukry – głównie fruktozę i glukozę, pektyny, kwasy organiczne, olejki eteryczne, barwniki antocyjanowe, substancje śluzowe oraz potas, żelazo i cynk. Dzięki obecności tych składników malina jest współcześnie wykorzystywana w lecznictwie, kosmetologii oraz kuchni.
Według medycyny ludowej malinowa herbatka i sok są pomocne przy zwalczaniu gorączki, „wypoceniu choroby”, likwidowaniu niewielkiego bólu gardła. Ponadto łagodzą kaszel, a przede wszystkim pomagają skutecznie się rozgrzać.
Badania naukowe prowadzone w ostatnim czasie nad właściwościami malin potwierdziły ich znaczenie jako składników diety i leków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwwirusowym.
Co to za rośl...