Mykoterapia to zupełnie inny rozdział niż właściwości odżywcze i profilaktyczne grzybów. W zachodniej farmacji i medycynie oficjalnej otwarty stosunkowo niedawno i przynoszący wciąż nowe odkrycia, zwłaszcza jeśli chodzi o grzyby rosnące w naszej strefie klimatycznej – i to nie tylko te jadalne.
dzić i zalać przegotowaną wodą o temperaturze 40–60 stopni C w proporcji 1:5 (np. szklanka startych grzybów na
Przeciwwskazania i ostrzeżenia
Przeciwnicy grzybów podkreślają, że mają one niewielkie wartości odżywcze (to już chyba wyjaśniliśmy), że są ciężkostrawne. Mają tu sporo racji. Chityna, choć ma swoje dobre strony – nie przyspiesza perystaltyki jelit (w przeciwieństwie do niektórych rodzajów nierozpuszczalnego błonnika, który poza tym ma podobne właściwości), więc dość długo zalega w układzie pokarmowym. I choć sprawia to, że po zjedzeniu grzybów przez czas jakiś nie pojawia się uczucie głodu, to równocześnie przy ogólnie słabszym trawieniu może temu towarzyszyć męczące uczucie „ciężaru na żołądku”, „gniecenia”, a jeśli zbyt sobie pofolgujemy – nawet lekkie bóle. Dotyczy to i wątroby, która ciężkostrawnych pokarmów w nadmiarze zdecydowanie nie lubi. Nie zaleca się więc w ogóle „leśnego mięsa” dzieciom poniżej trzeciego roku życia (ich układ pokarmowy jest jeszcze bardzo delikatny), osobom skłonnym do dolegliwości gastrycznych i wątrobowych, a dodatkowo – tym z dolegliwościami nerek (to również narząd odtruwający, a organizm niestrawność traktuje jak zatrucie).
Jedzeniu grzybów zdecydowanie nie powinien towarzyszyć alkohol, który ścina grzybowe białko, czyniąc je nie tylko mniej wartościowym, ale i obciążającym dla żołądka, może ono podrażnić jego delikatne błony śluzowe, co zwykle kończy się bólami brzucha.
Kolejne przeciwwskazanie to niezdolność do trawienia trehalozy – jednego z cukrów zawartych w grzybach (głównie w młodych okazach) – do jej przetworzenia potrzebny jest specjalny enzym, który występuje w jelitach u większości ludzi, ale zdarzają się wyjątki – są osoby, które cierpią na zaburzenia procesu jego wytwarzania, co powoduje niezdolność do trawienia potraw z grzybów w ogóle, objawiającą się mdłościami i bólami żołądka, a nawet ostrzejszymi reakcjami alergicznymi. Więc – zwłaszcza dla dzieci – pierwsze dania z grzybów powinny być serwowane bardzo ostrożnie, w niewielkich ilościach. Kiedyś ta przypadłość była bowiem rzadka, jednak w ostatnich dziesięcioleciach skłonność do alergii na rozmaitym tle w społeczeństwach wysoce cywilizowanych tak wzrosła, że „lepiej dmuchać na zimne”.
Ponadto wspominałam już o tym, że grzyby zawierają niewielką ilość zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednakże ów urok korzystnej „nienasyconości” może całkowicie zepsuć niewłaściwe przygotowanie, a mianowicie smażenie. Grzyby wyjątkowo chciwie wchłaniają wszelkie substancje pochodzące z zewnątrz, w tym tłuszcz ze smażenia, a wiadomo przecież, że ten poddawany obróbce cieplnej na patelni jest szczególnie szkodliwy dla zdrowia i zawiera między innymi substancje rakotwórcze.
I tu kolejne ostrzeżenie związane z powyższą właściwością – otóż wszelkie leśne skarby należy pozyskiwać z terenów ekologicznie czystych, jednak grzybów dotyczy to szczególnie mocno ze względu na ową niezw