Sezon na szparagi

Szparagi (Asparagus L.) to nie tylko smaczne warzywo, ale też roślina o wielu właściwościach leczniczych. Właśnie zaczął się na nie sezon, choć można importowane kupować przez cały rok.

Są bogatym źródłem wapnia, potasu, magnezu i cynku. Dostarczają witamin, przede wszystkim z grupy B, w tym szczególnie kwasu foliowego, a także prowitaminy A, witamin C i E. Przy tym są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Dlatego powinny je spożywać osoby, które chcą mieć zgrabną sylwetkę.

Sok z całych, młodych roślin szparagów (zarówno części nadziemnych, jak i podziemnych) stosuje się przy niedomaganiach nerek, pęcherza moczowego, w kamicy nerkowej, a także przy nieżytach przewodu pokarmowego, owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, stanach przedrakowych żołądka, chorobliwym wychudzeniu i w początkowych stadiach cukrzycy. Jest on także pomocny przy przewlekłych nieżytach oskrzeli, którym towarzyszy suchy kaszel.

Okłady nasączone sokiem pomagają w niektórych chorobach skóry, jak egzema, łuszczyca, róża, trądzik, odleżyny, owrzodzenia (szczególnie żylakowe podudzi) i przy trudno gojących się ranach.
Badania wykazały, że preparaty ze szparagów obniżają ciśnienie, wzmacniają nerwy i układ odpornościowy, chronią wzrok, pomagają w odchudzaniu, a także (zwłaszcza zielone) mogą być stosowane pomocniczo w walce z chorobami nowotworowymi.
Szparagi powinno się spożyć w dniu zakupu. Gdy je przechowujemy dzień lub dwa, trzeba zawinięte w mokrą ściereczkę trzymać w lodówce. Nie wolno ich też popijać czerwonym winem, bo niszczy ono zawartą w nich witaminę B1.

Od wieków były uznawane za skuteczny afrodyzjak dla obu płci oraz za roślinę mającą właściwości odmładzające.

Przepisy kulinarne znajdziecie w „Kuchni Pięciu Przemian” A. Czelej. Ja zaś polecam je z wody, ugotowane na chrupko i podane z jajkiem w koszulce lub posypane orzechami. Wodę zaś (ale bez dodatku soli) radzę przelać do termosu i popijać 3–4 filiżanki dziennie między posiłkami (pomaga zrzucić zbędne kilogramy oraz nadaje się do okładów na trudo gojące się rany i wypryski).
Zielarka

Autor: Zielarka
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.