Strona używa cookies (ciasteczek). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji możesz uzyskać w naszej Polityce prywatnościZamknij
Przed nami maj i dwa dłuższe weekendy. Wielu z Was wyruszy w plener, do ośrodków wypoczynkowych, na działki rekreacyjne lub choćby na dłuższe spacery, by się dotlenić, rozruszać. P...
Balkony i tarasy to miejsca,
w których odpoczywamy, spotykamy się
z rodziną i ze znajomymi.
Często, tworząc kwiatowe kompozycje, wybieramy tylko rośliny dekoracyjne.
Warto ...
Wiesiołek znany jest także
pod romantyczną nazwą „wieczorna gwiazda”. Jego kwiaty otwierają się wieczorem
i ukazują w świetle księżyca swoje jasnożółte płatki o fosforyzującym ...
Czosnek niedźwiedzi to roślina spożywana już od najdawniejszych czasów jako antidotum na różne dolegliwości. Z czasem o niej zapomniano, jednak ostatnio zagościła znów w domowej ku...
Czosnaczek pospolity to mało znana roślinka, która posiada liczne właściwości zdrowotne. Jego liście po roztarciu wytwarzają charakterystyczny czosnkowy zapach, korzenie zaś pachną...
Szparagi (Asparagus L.) to nie tylko smaczne warzywo, ale też roślina o wielu właściwościach leczniczych. Właśnie zaczął się na nie sezon, choć można importowane kupować przez cały...
Któż z nas nie pamięta z dzieciństwa zapachu i smaku kompotu z rabarbaru czy ciasta drożdżowego? Nie wszyscy jednak wiedzą, że rabarbar wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale rów...
Wiadomo, że orzechy włoskie mają właściwości odżywcze
i lecznicze. Jednak oprócz owoców warto wykorzystać
w domowej apteczce również liście, naowocnię czy całe, młode, zielone ...
O korzyściach płynących ze zjadania każdego dnia łyżeczki dobrego jakościowo oleju roślinnego
z JERZYM ZIĘBĄ, autorem książki Ukryte terapie. Czego Ci lekarz nie powie, rozmawia ...
Codziennie jemy pokarmy bogate w pszeniczną mąkę, nie zdając sobie sprawy z jej wpływu na nasz organizm. Problemami zdrowotnymi,
które powoduje spożywanie produktów mącznych, zai...
Taoiści okres przekwitania nazywają „zastojem niebiańskiej wody”.
Odczuwane często w tej fazie życia kobiet dolegliwości fizyczne wynikają z niedoboru pewnych substancji energety...
Jeszcze przed kilkudziesięciu laty algi wykorzystywali, jako pokarm
i w celach leczniczych, przede wszystkim Azjaci. Teraz powstają
farmy wodne, na których się je uprawia. Algi...
Dostaliśmy wiele listów, e-maili, telefonów z prośbą, by powtórzyć informacje o wpływie kamieni szlachetnych i półszlachetnych na działanie mózgu. Dlatego przedrukowujemy artykuł K...
Gdy pierwsze zielone listki wychylą główki z ziemi, mimo chłodu i wiatru – pojawia się nadzieja na zielone wspomożenie dla naszej cery i dodanie energii organizmowi…
Węch obok smaku, jest naszym drugim tak zwanym zmysłem chemicznym. Komuś wydawać by się mogło, że kiedy przestaliśmy polować i wyszliśmy z jaskiń, stracił na znaczeniu. Tak jednak ...
Wiosna. O tej waśnie porze roku zaczynają się wędrówki w moim rodzinnym mieście nad Czosem. Ludzie zaczynają szukać przylaszczek, cieszą się każdym napotkanym zawilcem. Z Mrągowem ...
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.