CZAS KISZONEK

CZAS KISZONEK

Kiszenie jest najzdrowszą techniką przerabiania i konserwowania warzyw (i niektórych owoców). Kiszonki ze wschodu Europy cieszą się ogromnym powodzeniem na całym świecie, według wielu naukowców to właśnie na tym obszarze występuje idealna flora bakteryjna do tego rodzaju przetwarzania warzyw. Jesień to czas kiszenia większości z nich, korzystajmy więc z okazji!

Zimowe zapasy i modne przekąski

Historia kiszenia jest bardzo stara, wiadomo, że ogórki kiszono już około 2400 r. p.n.e. w Mezopotamii i w Indiach (jako niepsujące się były jednym z pokarmów zabieranych w podróż). Uwielbiał je Arystoteles, Kleopatra spożywała jako środek upiększający cerę, Juliusz Cezar wydawał porcje swym oddziałom, wierząc, że kiszonka zapewnia wojsku siłę i odpowiednie samopoczucie. W Polsce kiszenie było popularne „od zawsze”, o czym w dużej mierze decydowały warunki – zimą nie były dostępne żadne świeże warzywa i owoce.

Przez wieki kiszonki uchodziły za pokarm ubogich, z czasem jednak, od około XVII wieku, zaczęły trafiać na pańskie stoły – modne stało się podawanie kiszonek i marynat w formie przystawek. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu kiszenie kapusty było wręcz rytuałem, przy którym zbierały się całe rodziny, sąsiedzi....

Autor: Aneta Maziarz
Partnerzy:

Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.