Kwiaty czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu

Wszystkie części tego krzewu były wykorzystywane w medycynie ludowej. Ich właściwości potwierdziły współczesne badania. Kwiaty czarnego bzu zawierają cenne substancje, które hamują rozwój wirusów i działają wzmacniająco.

ów zalać szklanką wody i parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Pić napar trzy razy dziennie, dopóki nie spadnie gorączka.

Odwar
Łyżka kwiatów czarnego bzu,
szklanka wody
Kwiaty zalać szklanką zimnej wody i doprowadzić ją do wrzenia. Następnie gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Przecedzić. Pić 2–3 razy dziennie po 1/3 szklanki lub stosować jako okłady, płukanki i do kąpieli.

Tonizująca woda
500 g świeżo zerwanych kwiatów czarnego bzu, litr wody mineralnej, cytryna
Kwiaty oberwać z baldachów i zalać wodą, dodać sok z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 4 minuty. Pozostawić do wystygnięcia (10 godzin). Przecedzić, przelać do butelek z ciemnego szkła.

Olej do pielęgnacji ciała
6 świeżych kwiatostanów, 500 ml oliwy z oliwek lub innego oleju
Kwiaty zalać oliwą z oliwek i podgrzewać w kąpieli wodnej przez 3 minuty. Zostawić do wystygnięcia, a następnie odcedzić kwiaty. Oliwę stosować jako balsam po kąpieli.

Kąpiel Kleopatry
Kleopatra, piękna władczyni Egiptu, nie dysponowała współczesną wiedzą na temat właściwości bzu czarnego, ale dostrzegła dobroczynne właściwości jego kwiatów i użyła ich do… kąpieli! Dodając do nich mleko stworzyła wspaniały kosmetyk. Do wanny napełnionej ciepłą wodą dodać napar z kwiatów i mleko.

Przepisy kulinarne
Kwiaty bzu w cieście
5 kwiatostanów, ciasto naleśnikowe:
2 jajka, 2 szkl. mleka, ok. 1 szkl. mąki
Kwiaty wypłukać w wodzie z octem, otoczyć w cieście naleśnikowym. Usmażyć. Podawać z miodem.

Dżem truskawkowo-bzowy
Kilogram truskawek, 300 g cukru,
opakowanie pektyny, 10 kwiatostanów bzu czarnego, 3 łyżki soku z cytryny
Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem. I odstawić. Kiedy owoce puszczą sok, dodać sok z cytryny oraz kwiatostany dzikiego bzu. I gotować. Gdy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę. Gorący dżem przełożyć do słoików.

Napój orzeźwiający
3 łyżki syropu z kwiatów, litr wody mineralnej lub przegotowanej, listki mięty, kostki lodu.
Wymieszaj wszystkie składniki w dzbanku.
 

UWAGA!

Nie spożywamy surowych kwiatów i owoców czarnego bzu, ponieważ zawierają sambunigrynę (glikozyd cyjanogenny), który można zneutralizować pod wpływem obróbki termicznej, jak również podczas suszenia!

Agnieszka Bożek
Korzystałam m.in. z:
Senderski M.E., Prawie wszystko o ziołach
i ziołolecznictwie, Podkowa Leśna 2015.
A. Skarżyński, Zioła czynią cuda, Agencja Wydawnicza Comes, 1994r; Atlas ziół, Dragon, Bielsko-Biała 2010.
 

Autor: Agnieszka Bożek
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.