Korzystam z syropów i naparów z kwiatów czarnego bzu i wiem, że są doskonałe na przeziębienia i schorzenia dróg oddechowych. Ostatnio dowiedziałam się, że lecznicze właściwości mają także owoce. Bardzo proszę napiszcie, jakie. Karolina W.
Owoce bzu czarnego zawierają barwniki antocyjanowe, prowitaminę A (beta-karoten), witaminy z grupy B (B1, B2), witaminę C, a także pektyny, garbniki, związki mineralne oraz enzymy.
UWAGA!
We wszystkich częściach rośliny występuje trujący związek – glikozyd sambunigryna – dlatego nie wolno ich jeść na surowo. Substancja ta traci właściwości toksyczne dopiero po wysuszeniu lub zagotowaniu.
Przetwory z owoców bzu są łagodnym środkiem przeczyszczającym, przeciwbólowym i moczopędnym, ponadto uszczelniają i uelastyczniają naczynia włosowate.
Odwary z nich stosuje się doustnie jako środek odtruwający i pomagający usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, toksyny w chorobach gośćcowych, schorzeniach skórnych oraz jako pomocniczy lek przeciwbólowy w rwie kulszowej, nerwobólach, migrenach i bólach głowy. Pomocne też są w stanach zapalnych żołądka i jelit.