Czarna porzeczka

Czarna porzeczka

Pochodzi z Europy i Azji Środkowej, gdzie do dziś można spotkać jej dziką odmianę, porastającą spore tereny. W porównaniu z innymi roślinami owocującymi została udomowiona stosunkowo późno, zapewne dlatego, że jej liście i owoce wydzielają mocny, drażniący zapach – stąd na przykład w angielskich zielnikach pojawiła się niemal 100 lat po porzeczce czerwonej.

Pochodzi z Europy i Azji Środkowej, gdzie do dziś można spotkać jej dziką odmianę, porastającą spore tereny. W porównaniu z innymi roślinami owocującymi została udomowiona stosunkowo późno, zapewne dlatego, że jej liście i owoce wydzielają mocny, drażniący zapach – stąd na przykład w angielskich zielnikach pojawiła się niemal 100 lat po porzeczce czerwonej.

Pierwszą wzmiankę o odmianie czarnej w literaturze angielskiej można odnaleźć w Paradisus Johna Parkinsona z 1629 roku, przy czym trudno się doszukać w znajdującej się tam notatce dużego entuzjazmu: „…jego (krzewu czarnej porzeczki) gałęzie, liście i owoce wydają cuchnący odór, jednak nie są niezdrowe, a wielu spożywa czarne porzeczki, nie narzekając na smak czy zapach. Niektórzy dodają liście i owoce owej porzeczki do sosów i mięs, i wielce sobie chwalą ich woń i smak, choć inni ich nie znoszą”...

Autor: Kasia Bury
Wydanie
Partnerzy:

Oficjalna strona magazynu "Natura i Ty" wydawanego przez Centrum "REA" od 2008 roku.
Wydawca Centrum "REA" Rena Marciniak-Kosmowska. All Rights Reserved. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie i powielanie treści lub/i grafiki zawartej w tym serwisie bez zgody autora serwisu jest zabronione i chronione prawem.